Din cuprinsul articolului
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a readus în prim plan această teribilă boală care ucide fără milă. Înfricoșătorul diagnostic seceră mii de oameni, indiferent de statutl social sau vârstă.
Boala cruntă care seceră mii de oameni
Este vorba despre actorul american Van Der Beek, care spune că medicii i-au diagnosticat un cancer colorectal.
Actorul, în vârstă de 47 de ani, a devenit cunoscut după ce a jucat în serialul TV Dawson’s Creek, dar și în filmul Varsity Blues.
James Van Der Beek a povestit revistei People despre diagnosticul pe care l-a primit și despre tratamentul pe care trebuie să-l urmeze.
„Am cancer colorectal. M-am ocupat în privat de acest diagnostic și am luat măsuri pentru a rezolva problema”, a spus Van Der Beek pentru presă.
El mai spune că există motive pentru „optimism” și că „se simte bine”.
O formă de cancer mai frecventă la bărbați decât la femei
Cancerul colorectal se dezvoltă din excrescențe în mucoasa interioară a colonului și se poate răspândi dacă nu este tratat, potrivit Clinicii Cleveland, citată de BBC.
Această formă de cancer îi afectează mai mult pe bărbați decât pe femei. Examenele tot mai extinse au ajutat la detectarea precoce a acestei forme de cancer, ceea ce a dus la scăderea numărului de persoane care mor anual din cauza cancerului colorectal, notează clinica.
Van Der Beek a jucat în mai multe spectacole și filme populare la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000.
Cum poate fi prevenit cancerul colorectal?
Cancerul de colon poate fi prevenit prin gestionarea factorilor de risc care pot fi controlati, precum alimentatia pe care o adoptati si programul regulat de miscare.
Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale, din care sunt excluse carnea rosie si produsele procesate de origine animala, este benefica in prevenirea cancerului colorectal.
Prima regula in respectarea unei alimentatii care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon este evitarea tuturor surselor alimentare de grasimi saturate si grasimi trans. Carnea de vita, porc, miel si mezelurile sunt primele alimente de exclus din dieta, daca prezentati o predispozitie catre dezvoltarea cancerului colorectal.
- Evitarea cărnii roșii. Acest tip de carne participa in mod semnificativ la instalarea si evolutia cancerului de colon. Specialistii in medicina recomanda evitarea ei, in toate formele in care poate fi consumata friptura, carnati, sunca etc.
- Alegerea alimentelor benefice pentru colon. Fructele si legumele sunt alegeri alimentare perfecte în alimentația potrivita prevenirii dezvoltarii cancerului de colon. Potrivit studiilor recente, acidul folic, nutrient de baza si element al complexului de vitamine B, si-a dovedit rolul important in preventia cancerului de colon.
- Evitarea alcoolului si a consumului exagerat de hrană. Potrivit Societatii Americane a Cancerului, alaturi de dieta bogata în grăsimi nesanatoase si saraca in fructe si legume, extrem de periculoasa pentru sanatate, se afla si consumul exagerat de alcool si hrana. Studiile au demonstrat ca persoanele cu o nutritie echilibrata inregistreaza cea mai mica incidenta a cancerului de colon.
- Eficientizarea cheltuielilor pentru alimentele sanatoase. Aprovizionarea cu fructe si legume de sezon si pastrarea lor pe termen lung prin congelare si conservare sunt strategii eficiente de scadere a cheltuielilor necesare pentru o dieta echilibrata si corecta. In acest fel, aveti mereu acasa variante sanatoase de a manca, care sa substituie alte optiuni nocive prajiturile si chipsurile pot fi inlocuite cu succes de biscuitii integrali de casa, copti cu fructe de padure congelate, de pilda, potrivit sfatulmedicului.ro.