Sari la conținut

Fructele uscate, elixirul sănătății! Ce beneficii au pentru organism

fructe uscate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cat de benefice sunt fructele uscate

Fructele uscate, un remediu tradițional românesc, este cunoscută pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății. Consumul lor, o metodă testată în timp și recomandată de experți pentru întărirea imunității.  

Stafidele sunt deosebit de bogate în vitamina C și fier

Deși procesul de uscare poate distruge unele vitamine, precum A și C, în același timp, nu putem spune că toate fructele uscate sunt la fel de benefice.

De exemplu, se pot consuma caise uscate, dar în cantități limitate, nu mai mult de 20 g pe zi. Potrivit specialiștilor, conțin cantități mari de FODMAP (oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentabili), care pot provoca disconfort intestinal la unele persoane.

Fructele uscate oferă o varietate de beneficii pentru sănătate

Micronutrienții din fructele uscate oferă o varietate de beneficii pentru sănătate, așa că aceste dulciuri nu sunt doar calorii goale. Fructele uscate conțin adesea mai mulți nutrienți decât fructele proaspete la 100 g de produs.

caise uscate
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

De exemplu, o porție de cinci până la șase caise uscate are de patru ori mai mult decât fibrele unei caise întregi proaspete. Fibrele ajută la reducerea riscului de boli de inimă, diabet, unele tipuri de cancer și îmbunătățește digestia.

De asemenea, fructele uscate conțin mai mult potasiu, fier, vitamina K și calciu. Este greu de spus care fructe uscate sunt mai sănătoase. De exemplu, stafidele sunt deosebit de bogate în vitamina C și fier, iar prunele uscate conțin mai multă vitamina A.

Fructe uscate, efect pozitiv asupra microbiotei

Cantitatea, varietatea și echilibrul în alimentație sunt importante. Totuși, medicii consideră că este mai bine să alegeți fructele uscate cu mai puțin zahăr: smochine, prune uscate și caise uscate. Sunt mai sănătoase pentru organism: imunitate, digestie și sănătate generală.

Unele fructe uscate (stafide, afine, curmale și prune uscate) au un efect pozitiv asupra compoziției microbiotei intestinale.

Reșeta lui Amosov

Academicianul și chirurgul dr. Nikolay Amosov își sfătuiește pacienții în perioada postoperatorie să ia câte o lingură din această pastă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru copiii cu vârsta peste trei ani, medicul recomandă nu mai mult de o linguriță de amestec, de două ori pe zi. Pasta este un amestec de vitamine pentru creșterea imunității și prevenirea bolilor.

Ingrediente:

• prune uscate – 200 g;

• nuci – 200 g;

• stafide – 200 g;

• caise uscate – 200 g;

• smochine – 200 g;

• miere – 200 ml;

• lămâie.

Mod de preparare:

• Toate ingredientele trebuie curățate de coji și semințe.

• Tăiați lămâia în bucăți, îndepărtați semințele.

• Spălați nucile și fructele uscate, uscați-le pe un prosop și treceți-le printr-o mașină de tocat carne împreună cu lămâia (puteți folosi un blender).

• Dacă mierea este confiată, încălziți-o într-o baie de aburi.

• Amestecați fructele uscate, nucile și mierea.

Se recomandă consumul pastelor în termen de două luni de la preparare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel