Din cuprinsul articolului
Semne ale unui ficat bolnav. Ficatul, cel mai mare organ intern, reglează coagularea și elimină toxinele, dar cercetările sugerează că mulți oameni trăiesc cu diverse boli hepatice, fără să fie conștienți de acest lucru.
La nivel mondial, se estimează că 1 din patru oameni au o formă de boală hepatică, un termen larg folosit pentru a descrie mai multe afecțiuni, inclusiv boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), hepatita și cancerul hepatic.
Boala ficatului gras. Cauze și măsuri preventive
După cum sugerează și numele, boala ficatului gras este marcată de prezența grăsimilor în ficat. Cauza principală este creșterea în greutate, împreună cu factorii de risc metabolici, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, trigliceridele mari și apneea obstructivă în somn.
Afecțiunea este cunoscută și sub denumirea de boală steatotică asociată cu disfuncția metabolică, reflectând asocierea dintre ficatul gras și sindromul metabolic. Boala ficatului gras este asociată cu un risc crescut de ciroză hepatică și cancer hepatic.
În timp ce măsurile preventive cum ar fi dieta, exercițiile fizice și abținerea de la alcool pot ajuta la prevenirea bolilor hepatice, problemele apar deoarece simptomele sunt subtile sau total absente.
5 semne care semnalează boli hepatice grave
Dr. Bubu Banini, hepatolog și profesor asistent la Yale School of Medicine, a spus pentru HuffPost că „semnele și simptomele bolii hepatice nu apar de obicei până când nu există leziuni hepatice semnificative”.
Experții precum dr. Banini îndeamnă oamenii să solicite asistență medicală imediată dacă se confruntă cu următoarele probleme.
1. Vânătăi și sângerări ușor
Ficatul produce proteine de care organismul are nevoie pentru a forma cheaguri de sânge.
Când ficatul este deteriorat sau nu funcționează în alt mod, oamenii sunt mai predispuși la sângerare și vânătăi, un efect secundar comun, potrivit Clinicii Cleveland.
2. Confuzie și disfuncție cerebrală
Experții spun că un vinovat neașteptat al ceței creierului și al deficienței cognitive este insuficiența hepatică în stadiu avansat. O persoană care este altfel sănătoasă poate dezvolta insuficiență hepatică acută care s-ar putea manifesta prin modificări ale stării mentale sau ale personalității, cum ar fi dezorientarea, confuzia sau somnolența.
Encefalopatia hepatică este o disfuncție a creierului cauzată de probleme hepatice, potrivit Clinicii Cleveland, care poate afecta:
- Dispoziția și personalitatea
- Controlul comportamentului și al impulsurilor
- Memoria, concentrarea și gândire
- Conștiință, luciditate și tipare de somn
- Coordonare și funcții motorii
- Autonomie și capacitatea de a avea grijă de tine
Atenție la umflarea picioarelor!
3. Icter
Dr. Banini subliniază că boala hepatică se poate manifesta ca icter, o îngălbenire a pielii sau a ochilor. Atunci când organismul descompune celulele roșii din sânge, creează pigmentul bilirubină, potrivit National Institutes of Health.
De obicei, ficatul procesează și elimină bilirubina, dar un exces al acesteia poate provoca icter și poate indica probleme hepatice.
4. Urina închisă la culoare
Dacă sunteți hidratat în mod adecvat, dar observați că urina are o nuanță întunecată persistent, ar putea fi un semn al unei afecțiuni grave a ficatului.
Așa cum un exces de pigment bilirubină poate provoca îngălbenirea pielii și a ochilor, poate transforma pipi în nuanțe mai închise de portocaliu sau chihlimbar.
5. Umflare picioarelor
Ciroza sau cicatrizarea ficatului poate provoca umflarea gleznelor, picioarelor și abdomenului. Conform Clinicii Mayo, ciroza încetinește fluxul sanguin și crește presiunea în vena portă din ficat.
Această presiune poate provoca acumularea de lichid; când lichidul se adună în picioare, se numește edem; în abdomen, este cunoscut sub numele de ascită.
Umflarea poate indica, de asemenea, că ficatul nu produce suficiente proteine din sânge.