Din cuprinsul articolului
Nutriționistul Dr. Olga Maliani indică o enzimă (supliment alimentar) care are efecte antioxidante, ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a organismului și ajută la întărirea sistemului cardiovascular.
Supliment împotriva îmbătrânirii
Nutriționistul împărtășește că resveratrolul (RES) este un polifenol cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante naturale. Acesta se găsește din abundență în plante precum strugurii.
Expertul adaugă că printre proprietățile benefice pe care le are resveratrolul se numără următoarele:
- Ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, reduce nivelul de colesterol „rău” și crește nivelul de colesterol „bun”, reducând riscul de boli de inimă.
- Ajută la reducerea nivelului de inflamație sistemică în organism, ceea ce este neprețuit pentru pacienții cu boli inflamatorii cronice.
- Neutralizează radicalii liberi, protejează celulele de deteriorare și încetinește procesul de îmbătrânire. Acest lucru este foarte important pentru fumători.
- Stimulează procesele metabolice, reduce nivelul de zahăr din sânge și crește sensibilitatea la insulină.
- Are proprietăți neuroprotectoare, ceea ce ajută la îmbunătățirea memoriei și a abilităților cognitive și este utilizat în tratamentul neuropatiei diabetice.
Medicul dă un exemplu interesant de noi cercetări privind efectele resveratrolului.
„Știți de ce organismul mamei nu respinge copilul ca pe un corp străin, ceea ce este o funcție normală a sistemului imunitar, pe toată durata sarcinii? Se datorează faptului că celulele situate între mamă și făt produc o enzimă specială cu un nume foarte complicat, numele ei este pur și simplu IDO-1, care implică funcția de inactivare a sistemului imunitar al mamei, rezultând că organismul acesteia nu respinge fătul.
Cum puteți activa această enzimă miraculoasă?
Bolile autoimune (când celulele propriului organism sunt atacate de sistemul imunitar) pot fi, de asemenea, tratate prin activarea acestei enzime. Cum puteți activa această enzimă miraculoasă? Cu ajutorul resveratrolului. O doză de 1.000 mg activează IDO-1, care oprește agresiunea imunitară asupra celulelor tale”, spune specialistul.
Polifenolul vegetal antioxidant resveratrol se găsește în multe alimente, cum ar fi boabele de cacao, afinele, murele, alunele,strugurii roșii.
Cea mai bună sursă de resveratrol este, fără îndoială, strugurele și derivatele sale. Conținutul său în vinul roșu poate varia de la 0,2 mg la 2 mg pe pahar. În plus, cantitatea depinde direct de durata de macerare a vinului, ceea ce explică de ce soiurile albe și roz sunt mai puțin bogate în el decât cele roșii. Cea mai mare concentrație de polifenol se găsește în soiul de struguri Pinot noir.
Alunele conțin între 0,32 mg și 1,28 mg de resveratrol per cană. Acestea sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine vegetale și grăsimi sănătoase pentru inimă. Alunele pot fi consumate singure sau amestecate cu alte alimente. Totuși, rețineți că alunele își pierd cea mai mare parte a resveratrolului după prăjire.