Sari la conținut

Centrala termică face un zgomot ciudat? NU ignora

centrală
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Zgomot ciudat produs de centrala termică

Din cuprinsul articolului

Centrala termică face un zgomot ciudat? NU ignora, cheamă un specialist pentru a detecta problema.

Un expert britanic spune care sunt problemele asociate cu un șuierat, un bubuit sau chiar o alarmă:

Zgomot ca de ciocănit

centrala termică
Sursă foto: Shutterstock
  • Ciocănit: Dacă auziți un zgomot ca de ciocănit sau de bătăi, este posibil ca centrala să se chinuie să se aprindă.

O cauză potențială este defectarea aprinderii. În acest scenariu, nu este ceva ce ar trebui să încercați și să rezolvați singur. Va trebui să apelați la un specialist, potrivit Capital.

  • Gâlgâit, picurare sau ca un clocot (ca o apă care curge)
    Deși există și alte cauze, în general, un zgomot ca de gâlgâit este cauzat de aerul prins în calorifer. Uneori, sunetul gâlgâit care vine de la centrală este de la apa fierbinte care se mișcă, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, dacă sunetul este persistent și frecvent, cel mai bine este să aruncați o privire rapidă la următoarele:

  • Aerisiți caloriferul: Sunetul de gâlgâit ar putea fi de la un aparat asociat centralei, cum ar fi un calorifer. După ce ați evacuat apa, verificați presiunea centralei. O scădere a presiunii din centrală poate duce la alte probleme. Dacă zgomotele continuă, problema este în altă parte.
  • Presiunea apei: presiunea scăzută a apei ar putea cauza zgomotul de gâlgâit. Uitați-vă la manometrul centralei. Dacă cadranul este în secțiunea roșie, presiunea este prea scăzută și centrala trebuie represurizată. Verificați dacă există o conductă înghețată: acest lucru se întâmplă adesea pe vreme foarte rece, când conductele exterioare pot îngheța. Dezghețați conducta cu apă caldă pentru a rezolva acest lucru.

Dacă problema persistă, este posibil ca altceva să fie în neregulă cu centrala. Și în acest caz luați legătura cu un specialist.

  • Zgomot puternic: Poate proveni de la acumularea de calcar în interiorul schimbătorului de căldură, de la un termostat defect al centralei sau poate fi ceva la fel de simplu precum termostatul setat incorect. Puteți apela la un specialist, care poate verifica temperaturile conductelor de tur și retur pentru a verifica dacă există supraîncălzire și, de asemenea, să verifice că termostatul este setat la temperatura corectă.
  • Bâzâit: Un băzâit poate fi îngrijorător, iar cea mai bună cale de acțiune este să solicitați ajutor unui profesionist. Numeroase probleme ar putea cauza acest bâzâit: de la defectarea componentelor electrice, până la blocarea pompei.

În esență, zgomotul poate fi de la centrală, care cere ajutor. Înseamnă că trebuie reparată imediat, iar pentru asta este obligatoriu să apelați la un profesionist.

  • Sună ca o mașină de spălat: Aceste zgomote ciudate sunt emise de o pompă de circulație blocată sau de aerul prins în sistem.

În acest caz, ar trebui să luați legătura cu un expert, care poate verifica dacă există blocaje sau aer prins și poate diagnostica problema.

  • Alarmă: Dacă se aude un sunet de alarmă, de obicei acesta este un semnal că ceva nu este în regulă. Cauzele comune sunt presiunea scăzută a apei, un termostat defect și blocajele. Rezolvați defecțiunile centralei verificând presiunea apei și termostatul. Dar dacă acestea sunt în stare de funcționare și sunetele persistă, contactați un specialist.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel