Sari la conținut

Doctor: Acesta este cel mai bun aliment ca sursă suplimentară de vitamina D

aliment
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Deficitul de vitamina D si alimentatia

Doctor: Acesta este cel mai bun aliment ca sursă suplimentară de vitamina D

Deficitul sau carența de vitamina D este asociat cu niveluri scăzute de vitamina D în organism, ceea ce poate cauza probleme de sănătate. De exemplu, slăbirea sistemului imunitar și creșterea riscului de a dezvolta boli infecțioase și inflamatorii. În plus, lipsa acestui oligoelement poate fi una dintre cauzele obezității, diabetului, a unor tipuri de cancer și chiar a bolilor autoimune.

Însă, potrivit unui medic nutriționist, există un aliment aliment ca sursă suplimentară de vitamina D.

Ouăle, sursă de vitamina D

omleta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zișlei

 

„Crescatorii de pasari dau deja găinilor ouătoare vitamina D pentru a ajuta la reglarea metabolismului calciului pentru sănătatea scheletului și producția de coajă de ouă”, notează Dr. Mike Persia, medic nutriționist.

Potrivit acestuia, două ouă asigură deja 22% din aportul zilnic recomandat de vitamina D. Prin introducerea unei surse suplimentare din acest nutrient în alimentația găinilor, se va obține ouă cu un conținut mai mare de vitamina D.

Se știe că o deficiență a vitaminei „soarelui” poate duce la probleme cu dezvoltarea și sănătatea oaselor, precum și slăbiciune musculară, oboseală și depresie.

Vitamina D se obține cel mai bine din alimente de origine animală

miere cu lapte cald
Sursă foto: Getty Images

Laptele este o sursă bogată de nutrienți esențiali. Conține proteine, calciu, fosfor, vitamine D și grupa B. Pe lângă laptele în sine, includeți în meniu brânza de vaci, brânza și alte produse. Acest lucru ar trebui făcut nu numai pentru a obține cantitatea necesară de calciu și vitamine, ci și pentru a crește proporția de proteine ​​din dietă.

„Ficatul de cod este, de asemenea, bogat în vitamina D. Mulți oameni nu știu să mănânce acest produs și îl exclud din alimentație. De fapt, există multe opțiuni: de exemplu, adăugarea ingredientului la sandvișuri. Doar fierbeți ouăle, tocați-le mărunt împreună cu ierburile, zdrobiți ficatul de cod cu o furculiță, amestecați ingredientele și puneți-le pe pâine de secară. Acest lucru vă va oferi vitamina D atât din ficat, cât și din ouă, plus o porție de carbohidrați complecși din pâine, sandvișul. cu ceapă verde tocată sau brânză rasă”, spune expertul.

Vitamina D se găsește în peștele gras. Acesta poate fi somon, hering sau pește mic de mare. Astfel de produse vor fi surse bune nu numai de vitamina D, ci și de acizi grași nesaturați, care sunt foarte importanți pentru organism.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel