Sari la conținut

Medic: această legumă poate creşte alarmant acidul uric. Poate provoca un atac de gută!

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Hiperuricemia este termenul medical care desemnează faptul că o persoană are niveluri ridicate de acid uric în organism. Acidul uric este un produs rezidual care este creat atunci când organismul descompune substanțele chimice numite purine din alimente și băuturi.

Cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge, trece prin rinichi și părăsește organismul prin urină. Hiperuricemia apare dacă rămâne prea mult acid uric în organism.

Se recomandă ca persoanele cu boli ale tractului gastrointestinal (GIT) într-un stadiu acut, precum și pacienții cu gută, să evite consumul de roșii , deoarece această legumă încetinește eliberarea acidului uric.

Roșiile și efectul lor asupra acidului uric

„Roșiile nu sunt recomandate pentru boli ale tractului gastrointestinal în stadiul acut. Acestea conțin acizi – citric și malic, care pot provoca arsuri la stomac și dureri de stomac și vor crește și motilitatea tractului gastrointestinal, ceea ce va agrava starea pacientului în timpul unei exacerbări a bolii”, explică dr. Galina Volkova.

Nutriționista adaugă că este indicat să renunți la roșii dacă ai o boală precum guta. „Roșiile nu au voie dacă ai o boală precum guta”, notează medicul.

rosii
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Aceasta susţine că roșiile încetinesc eliberarea acidului uric. Guta este o boală care este asociată cu o acumulare excesivă de acid uric în organism. Conduce la formarea de cristale de acid uric în articulații și rinichi, rezumă dr. Volkova.

„Cercetări recente ale oamenilor de știință de la Universitatea din Illinois (SUA) arată că licopenul (un pigment carotenoid) conținut în roșii reduce riscul de cancer de prostată, cancer intestinal și cancer de rinichi”, spune medicul.

Colina (vitamina B4), care este continuta si in rosii, previne degenerarea grasa a ficatului, imbunatateste imunitatea si asigura buna functionare a sistemului nervos. Roșiile conțin potasiu, un oligoelement necesar pentru funcționarea normală a inimii. De asemenea, ajută la eliminarea excesului de lichid din organism.

Vitamina C, un antioxidant puternic găsit și în roșii, îmbunătățește imunitatea și face o persoană mai puțin susceptibilă la infecții.

Flavonolii din roșii măresc rezistența organismului la radiații și au, de asemenea, proprietăți antisclerotice, de întărire a capilarelor și antiinflamatorii.

Roșiile normalizează și mențin echilibrul acido-alcalin din organism. Datorită beta-carotenoizilor, licopenului și zeaxantinei, legumă susține sănătatea ochilor, este utilă pentru boli precum cataracta și distrofia retinei.

Simptome și semnale de alarmă

Care sunt simptomele hiperuricemiei? Hiperuricemia în sine nu provoacă de obicei niciun simptom. Majoritatea oamenilor nu știu că o au până când nivelurile lor de acid uric sunt suficient de ridicate pentru a provoca gută sau pietre la rinichi.

Simptomele unui atac de gută la una dintre articulații includ:
  • Durere severă
  • Decolorare sau roșeață
  • Rigiditate
  • Umflături
  • Căldură sau o senzație de „arsură”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel