Sari la conținut

INOVATIV. Cancerul va putea fi diagnosticat rapid, în doar o oră

Sursă foto: CDC

Cercetătorii americani de la Universitatea Texas din El Paso au creat un dispozitiv portabil care poate detecta cancerul colorectal şi de prostată mult mai rapid decât celelalte metode de diagnostic.

Experţii susţin că dispozitivul poate fi deosebit de util în ţările în curs de dezvoltare, care se confruntă cu rate mai ridicate ale mortalităţii prin cancer, în parte din cauza barierelor în calea diagnosticării medicale.

Dispozitiv portabil accesibil oricui

Noul dispozitiv costă doar câţiva dolari şi este, potrivit dezvoltatorilor, sensibil, ceea ce va face ca diagnosticul precis al bolii „să fie accesibil oricui, fie bogat sau sărac”, a declarat XiuJun (James) Li, profesor de chimie şi biochimie. „Este portabil, rapid şi elimină nevoia de instrumente specializate”, a adăugat cercetătorul.

Potrivit acestuia, cea mai frecvent utilizată metodă comercială de detectare a biomarkerilor de cancer, cunoscută sub numele de ELISA, necesită instrumente costisitoare pentru a funcţiona corect şi poate dura 12 ore sau mai mult pentru a procesa o probă.

Dispozitivul este microfluidic, ceea ce înseamnă că poate îndeplini funcţii multiple folosind cantităţi foarte mici de fluide.

Acesta utilizează o structură inovatoare de tip „hârtie în bazin de polimer”, în care probele de sânge ale pacienţilor sunt introduse în mici vase speciale şi pe un tip special de hârtie. Hârtia captează biomarkerii proteinelor canceroase din probele de sânge în doar câteva minute. Ulterior, hârtia îşi schimbă culoarea, iar intensitatea culorii indică ce tip de cancer este detectat şi cât de mult a progresat acesta.

sursa foto: utep.edu

Poate detecta biomarkerii de cancer în stadii timpurii

Până în prezent, cercetarea s-a axat pe cancerele de prostată şi colorectal, dar autorii spun că metoda concepută ar putea fi aplicabilă unei mari varietăţi de tipuri de cancer. Dispozitivul poate analiza o probă într-o oră, comparativ cu 16 ore, cât durează folosind unele metode actuale.

Conform rezultatelor studiului, dispozitivul este, de asemenea, de aproximativ 10 ori mai sensibil decât metodele tradiţionale, chiar şi fără a utiliza instrumente specializate. Asta înseamnă că dispozitivul poate detecta biomarkerii de cancer care sunt prezenţi în cantităţi mai mici, tipice cancerului în stadiile sale incipiente, transmite sursa citată de News.ro.

Înainte ca dispozitivul să fie disponibil publicului, autorii spun că prototipul va trebui să fie finalizat şi testat pe pacienţi în cadrul unui studiu clinic, ceea ce ar putea dura mai mulţi ani, şi apoi trebuie autorizat de către autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii, înainte de a putea fi utilizat de medici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel