Sari la conținut

Lacrimi când tai ceapa? Niciodată! 3 trucuri pentru a-ți menține ochii uscați ca un deșert

Cepa
Sursă foto: Shutterstock
Ce se întâmplă în corp atunci când consumi ceapă zilnic

Dacă ați tăiat vreodată o ceapă, atunci știți foarte bine cât de neplăcut este când ochii se umplu de lacrimi. Dar ceapa este de neînlocuit în bucătărie, așa că nu putem evita tăierea ei. Din fericire, există trucuri care fac această sarcină mai ușoară, fără plâns inutil. Așadar, cum tai ceapa fără să arăți de parcă tocmai ai fost părăsit de iubirea vieții tale?

Adevărul este simplu: secretul constă în chimia cepei. Dar, cu apucăturile potrivite, o puteți îmblânzi și vă puteți scuti de lacrimi.

Ceapa conține compuși care, atunci când sunt tăiați, eliberează substanțe care ne fac să plângem. Când îi deteriorăm structura cu un cuțit, se eliberează un gaz care provoacă lăcrimare atunci când intră în contact cu ochii. Cu toate acestea, există trucuri dovedite care pot fi evitate cu ușurință.

Trucuri pentru a nu mai plânge în timp ce tăiați ceapa

Înghețați ceapa

Aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce eliberarea de iritanți. Înainte de a începe să tăiați ceapa, puneți-o în congelator timp de 10-15 minute. Răcirea încetinește reacțiile chimice, ceea ce înseamnă mai puține gaze care irită ochii. Cu toate acestea, este important să nu lăsați ceapa în congelator prea mult timp, astfel încât să nu se întărească prea mult și să devină mai greu de tăiat.

Utilizarea apei reci

Cum să tai ceapa fără să lăcrimezi
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

Înmuiați ceapa în apă rece timp de câteva minute înainte de tăiere. Lichidul rece previne eliberarea în aer a compușilor iritanți. Deși acest truc nu este întotdeauna la fel de eficient ca înghețarea, este excelent pentru remedii rapide atunci când nu aveți timp pentru un congelator. În plus, veți descoperi că cepele înmuiate sunt puțin mai puțin ascuțite și mai ușor de tăiat.

Folosiți un cuțit ascuțit

Este posibil să fi auzit că un cuțit bun este esențial pentru tăierea cepei, dar de ce? Atunci când folosiți un cuțit ascuțit, deteriorați mai puține celule din ceapă, ceea ce înseamnă că sunt eliberate mai puține substanțe iritante. Cuțitele de bucătărie ascuțite pe care le folosim uneori sunt principalele vinovate pentru ruperea excesivă, deoarece mai degrabă strivesc decât taie ceapa.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel