Din cuprinsul articolului
România va trece la ora de iarnă în acest sfârșit de săptămână. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4 va deveni ora 3.
Executivul comunitar a avut o încercare de eliminare a acestei măsuri, însă a renunțat la intenție, după ce statele europene nu s-au înțeles care dintre ore să fie păstrată.
România trece la ora de iarnă în acest weekend
Schimbarea orei are la bază ideea de a economisi energie prin alinierea orelor de activitate cu cele de lumină naturală. Măsura ne va aduce mai multă lumină naturală dimineața, dar și zile în care se întunecă mai devreme.
O consultare publică făcută acum câțiva ani de Comisia Europeană arăta că majoritatea cetățenilor s-au declarat împotriva schimbării orei. În Germania, o asociație a profesorilor arăta că schimbarea orei are un impact negativ asupra organismului și provoacă stres, în mod special la familiile cu copii școlari.
Executivul comunitar a avut o încercare de eliminare a acestei măsuri, însă a renunțat la intenție, după ce statele europene nu s-au înțeles care dintre ore să fie păstrată.
Totuși, mai multe țări au renunțat la schimbarea orei, potrivit RRA. Una dintre ele este Groenlanda, care nu a mai trecut la ora de iarnă anul trecut. Mexicul a optat pentru o astfel de măsură în 2022, iar Turcia a renunțat în 2016.
De asemenea, Ucraina a decis că din 2025 nu va mai trece la ora de vară, justificând această alegere prin motive de sănătate.
Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă
După trecerea la sezonul rece și acomodarea cu schimbarea de temperatură, organismul nostru trebuie să treacă acum printr-o nouă provocare, și anume o perioadă mai lungă din zi în care va fi privat de lumina naturală.
Specialiștii avertizează că schimbarea orei poate ne poate afecta funcționarea metabolismul. Din acest motiv apar perturbări ale somnului și ale ritmurilor circadiene. Schimbarea orei afectează modul în care dormim, iar tiparul de somn poate fi reglat în aproximativ 5-7 zile.
Pot să apară simptome precum:
- Oboseală;
- Irascibilitate;
- Anxietate;
- Tulburări de somn;
- Nivel crescut de stres;
- Lipsă de energie;
- Disconfort general;
- Dureri de cap şi chiar hormonale.