Sari la conținut

Ești dependentă de zahăr? Semnele de avertizare că îl consumi prea mult!

metabolism slab
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
zahărul adăugat poate provoca inflamații, ceea ce face dificilă funcționarea eficientă a metabolismulu

Zahărul nu se găsește doar în deserturi, ci se ascunde și în alte alimente.

Zahărul afectează organismul în diferite moduri. Consumul excesiv de zahăr nu numai că determină creșterea în greutate, dar poate afecta negativ și sistemul imunitar și bunăstarea generală.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu consumăm mai mult de 25-50 de grame de zahăr pe zi, dar mulți oameni depășesc în mod regulat această limită.

Zahărul ascuns în alimentele și băuturile procesate ne induce adesea în eroare, așa că este important să fim conștienți de cantitatea de zahăr pe care o consumăm de fapt.

Cele mai frecvente semne de avertizare că consumați prea mult zahăr.

Oboseală constantă și energie fluctuantă

Dacă după masă simțiți brusc oboseală sau o scădere a energiei, acest lucru se poate datora creșterii și scăderii rapide a nivelului de glucoză din sânge. Atunci când mâncați zahăr, nivelul glucozei crește rapid și apoi scade rapid, provocând un sentiment de epuizare. Acest lucru duce adesea la pofte pentru și mai mult zahăr.

Creșterea în greutate

Unul dintre cele mai evidente semne ale consumului excesiv de zahăr este creșterea în greutate. Zahărul este bogat în energie, dar nu conține fibre pentru a vă menține sătul. Acest lucru înseamnă că vă simțiți din nou foame rapid după o masă, ceea ce poate duce la supraalimentare și la acumularea de grăsime corporală, în special în zona abdominală.

Consum excesiv de zahar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Probleme ale pielii

Consumul excesiv de zahăr vă poate afecta și pielea. Un nivel ridicat de insulină stimulează secreția de grăsime din glandele sebacee, ducând la înfundarea porilor și la erupții de acnee. Dacă observați erupții mai frecvente de acnee sau inflamații, ar putea fi un semn că dieta dvs. conține prea mult zahăr.

Imunitate mai slabă și infecții frecvente

Sistemul imunitar it poate slăbi din cauza consumului excesiv de zahăr, ducând la infecții mai frecvente și la o vindecare mai lentă a rănilor. Zahărul stimulează procesele inflamatorii din organism, ceea ce reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor.

Schimbări de dispoziție și pofte de dulciuri

Zahărul are un efect important asupra dispoziției. Creșterea nivelului de dopamină, declanșată de consumul acestui aliment, poate duce la pofta de alimente și mai zaharoase. Fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge cauzează adesea schimbări de dispoziție precum nervozitate, anxietate sau chiar depresie.

Cum să reducem consumul de zahăr?

Pentru a reduce consumul acestuia, este important să recunoașteți zahărul ascuns în alimentele pe care le consumați. Verificați etichetele alimentelor și acordați atenție unor termeni precum zaharoză, fructoză și sirop de glucoză. În plus, încercați să reduceți porțiile de mâncăruri și băuturi dulci și creșteți consumul de alimente proaspete care conțin fibre, proteine și grăsimi sănătoase pentru a vă menține sătul mai mult timp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel