Sari la conținut

Robotul chirurgical de la Spitalul Grigore Alexandrescu, pus în funcţiune

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Robotul chirurgical pentru intervenţii pediatrice de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” este funcţional, iar primele intervenţii în care va fi folosit vor avea loc săptămâna viitoare.

Anunţul a fost făcut de managerul unităţii sanitare, Alexandru Ulici, care a precizat că acesta este primul robot pentru chirurgia viscerală pediatrică.

„Un robot destinat copiilor cu care se pot face intervenţii chirurgicale pot spune spectaculoase, cu rezultate deja stabilite foarte bune. Începând de săptămâna viitoare aşteptăm o echipă de medici din Olanda”, a precizat Ulici.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a amintit că prin PNRR se derulează numeroase proiecte „ambiţioase” precum cele 37 de secţii de neonatologie dotate conform standardelor.

Rafila: Dezvoltarea de centre de excelenţă în spitalele de pediatrie, o necesitate

„În ţară vor exista şi opt centre regionale de training pentru ca cei care lucrează în aceste secţii să poată să îşi îmbunătăţească performanţa profesională. Dezvoltarea de centre de excelenţă este prioritară. Este vorba aici, la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’, despre primul robot destinat copiilor. Mai există un astfel de echipament la Timişoara, dar el nu poate folosit decât la copii mari care au caracteristici somatice asemănătoare adultului.

Ceea ce există aici este dedicat copiilor începând cu greutatea de zece kg. Dezvoltarea de centre de excelenţă în spitalele de pediatrie cred că este o necesitate. Construim centrul de mari arşi pediatric în incinta acestui spital, împreună cu celelalte două centre de mari arşi la Timişoara şi Târgu Mureş, încât spitalele de pediatrie să poată să ofere toată gama de servicii necesare acestor pacienţi”, a afirmat Rafila.

Potrivit Agerpres, ministrul a spus că se va asigura ca pe viitor să existe finanţarea necesară acestor investiţii. „Am citit puţin – costurile acestui tip de robot sunt mai mici decât în chirurgia robotică clasică, pentru că multe dintre echipamente sunt reutilizabile, nu trebuie de fiecare dată cumpărate noi. Costurile sunt doar puţin mai mari decât chirurgia minim invazivă clasică”, a menţionat ministrul.

Directorul medical al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Radu Bălănescu, a informat că, de săptămâna viitoare, vor avea loc câte trei, patru operaţii cu ajutorul robotului. Potrivit acestuia, nu se vor opera cazuri „de mare amploare”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel