Sari la conținut

Un mineral din alimente poate stopa răspândirea cancerului

sursa foto. arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Un studiu privind un mineral esențial care se găseşte din abundenţă în alimente ar putea ajuta la identificarea mecanismului pentru prevenirea răspândirii cancerului de sân triplu negativ.

Mai exact, o echipă de cercetători a descoperit că ar putea ucide celulele canceroase prin interferarea cu metabolismul seleniului, care se găsește în mod obișnuit în nucile braziliene. Astfel, cercetările au arătat că împiedicarea celulelor cancerului de sân să primească seleniu ar putea opri răspândirea acestora.

Studiul, finanțat de Cancer Research UK, din Marea Britanie, sugerează că limitarea efectelor antioxidante ale seleniului, un ingredient popular al suplimentelor multivitaminice găsite în alimentele de zi cu zi, cum ar fi carnea, ciupercile și cerealele, ar putea fi cheia pentru a controla această formă a bolii.

Se presupune că acțiunea seleniului, un antioxidant-cheie, este utilă în lupta împotriva celulelor canceroase. Noua cercetare a constatat că celulele canceroase au mare nevoie de seleniu, în special atunci când celulele sunt rarefiate, departe de grupurile dense de celule compacte.

Cum acţionează mineralul

Cercetarea, publicată recent în revista EMBO Molecular Medicine, arată că, atunci când celulele cancerului de sân triplu negativ nu sunt grupate, respectiv atunci când se deplasează în alte părți ale corpului, acestea nu pot supraviețui fără seleniu.

Atunci când echipa de cercetare de la Cancer Research UK Scotland Institute din Glasgow a interferat cu metabolismul seleniului în aceste celule canceroase rare, a constatat că le poate ucide, în special pe cele aflate în circulația sanguină care încearcă să se răspândească la plămâni.

cancer
Sursa foto: health.harvard.edu

Descoperirea a trezit speranțe pentru dezvoltarea de noi tratamente care ar putea ajuta la stoparea răspândirii bolii.

„Avem nevoie de seleniu pentru a supraviețui, astfel încât, eliminarea acestuia din alimentație nu este o opțiune. Cu toate acestea, dacă putem găsi un tratament care interferează cu absorbția acestui mineral de către celulele cancerului de sân triplu negativ, am putea preveni potențial răspândirea acestui cancer la alte părți ale corpului”, a declarat conducătorul cercetării, dr. Saverio Tardito, potrivit 360medical.ro.

De obicei, nu cancerul de sân în sine se dovedește fatal, deoarece poate fi adesea abordat cu succes prin tratament sau intervenție chirurgicală, ci răspândirea acestuia, care este mai greu de controlat, spune medicul.

Defect genetic

Acest tip de cancer poate fi cauzat de un defect în genele BRCA, care crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, spune dr. Sam Godfrey, de la Cancer Research UK.

„Rezultatele pentru pacienții cu cancer de sân triplu negativ pot fi mai rele decât pentru alte tipuri de cancer. Cercetări precum aceasta ar putea fi cheia prevenirii răspândirii acestui tip de cancer, ceea ce ar avea un efect transformator asupra modului în care această boală este tratată”, a declarat acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel