Din cuprinsul articolului
O persoană și-a pierdut viața, iar alte zeci s-au îmbolnăvit după consumul de hamburgeri de la McDonald’s, au aanuntat autoritatile sanitare din SUA.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au emis o alertă de siguranță alimentară legată de o epidemie de E.coli asociată cu hamburgerii Quarter Pounders de la McDonald’s.
Până acum, au fost raportate cel puțin 49 de cazuri în 10 state, inclusiv un deces în rândul unei persoane în vârstă. Dintre cei afectați, zece au necesitat spitalizare, inclusiv un copil diagnosticat cu sindromul hemolitic uremic, o complicație severă a infecției cu E.coli. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Colorado și Nebraska.
Ce produs au consumat cei care s-au îmbolnăvit?
Conform CDC, aproape toți pacienții au declarat că au consumat sandvișuri Quarter Pounder de la McDonald’s.
Ancheta avansează rapid, conform agenției, iar datele analizate de US Food and Drug Administration sugerează că ceapa tăiată mărunt ar putea fi o sursă de contaminare.
În timp ce ancheta este în desfășurare, McDonald’s a suspendat utilizarea cepei și a chiftelelor de vită în mai multe state, conform informațiilor de la CDC.
„Lucrăm în strânsă colaborare cu furnizorii noștri pentru a reface aprovizionarea cu Quarter Pounder în următoarele săptămâni (calendarul va varia în funcție de piața locală)”, a declarat McDonald’s.
„Între timp, toate celelalte produse din meniu, inclusiv alte produse din carne de vită (inclusiv Cheeseburger, Hamburger, Big Mac, McDouble și Double Cheeseburger) nu sunt afectate și sunt disponibile”, informează Antena 3 CNN.
FDA a anunțat că McDonald’s a retras ceapa tăiată și chiftelele din restaurantele din Colorado, Kansas, Utah, Wyoming și din anumite zone din Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico și Oklahoma. De asemenea, în alte state, burgerii Quarter Pounder ar putea fi indisponibili.
Epidemia ar putea afecta și alte regiuni
Infectarea cu E.coli poate provoca simptome precum crampe abdominale severe, diaree, febră și vărsături. De obicei, simptomele apar la trei sau patru zile după expunerea la bacterie. Deși majoritatea persoanelor afectate se recuperează fără tratament în aproximativ o săptămână, unii pot dezvolta complicații renale grave, necesitând spitalizare.
Acțiunile McDonald’s au suferit o scădere semnificativă în timpul tranzacțiilor, după ce a fost anunțată epidemia.