Sari la conținut

Tratament cu celule modificate genetic aplicat, în premieră, unui pacient cu leucemie la Iași

Institutul Regional de Oncologie din Iasi
Sursa foto: Formare Medicala
Premiera medicala la Iasi

Premieră pentru Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, unde a fost aplicat cu succes un tratament cu celule modificate genetic unei paciente de 22 de ani, diagnosticată cu leucemie.

Medicii de la Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi au anunţat că au efectuat prima procedură de terapie celulară CAR-T (chimeric antigen receptor -T cell) unei fete în vârstă de 22 de ani, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică

Premieră la Iași: tânără tratată cu celule modificate genetic

Potrivit Angelei Dăscalescu, medicul coordonator al Compartimentului de Transplant Medular din cadrul Institutului, tratamentul implică un nou tip de imunoterapie care învaţă sistemul imunitar să lupte ţintit împotriva celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase.

„Acest tratament este un tratament inovativ, nou apărut în tratamentul cancerului şi care dă o şansă în plus pacienţilor care nu mai răspund la alte tipuri de tratament.

Ne aşteptăm ca ea să beneficieze de această terapie, adică să fie cât mai mult timp în remisiune boala ei, să funcţioneze tratamentul şi să fie bine pe termen lung”, a declarat Angela Dăscalescu, pentru RRA.

Acest tip de tratament a fost efectuat până în prezent în ţara noastră doar la Bucureşti.

Conform statisticilor IRO Iaşi, de la acreditarea Compartimentului de Transplant Medular, din 2017 şi până în prezent, au fost efectuate 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice.

Din cele 300 de proceduri efectuate la IRO până în prezent, 210 au fost de autotransplant şi 90 de allotransplant, dintre care de la donator înrudit 53 şi neînrudit 37. Patologia predominantă pentru care s-a efectuat autotransplant a fost mielomul multiplu, urmată de limfoamele maligne. Vârsta pacienţilor cu autotransplant a fost cuprinsă între 18 ani şi 69 de ani.

 

Lista de așteptare de peste 60 de persoane la IRO Iași

„Patologiile pentru care s-a efectuat allotransplant au fost leucemia acută mieloblastică, leucemia acută limfoblastică şi câteva cazuri de limfoame maligne cu vârste cuprinse între 19 ani şi 65 de ani.

Procedura cu numărul 300 a fost realizată la finalul lunii septembrie şi este inedită prin faptul că a fost allotransplant de la un donator neînrudit din Registrul de Donatori de Celule Stem Hematopoietice din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru o pacientă cu leucemie acută mieloblastică. Pacienta în vârsta de 61 de ani este în evidenţa Clinicii de Hematologie din IRO Iaşi din februarie 2024 şi a primit indicaţie de transplant încă de la diagnostic. Evoluţia pacientei postransplant este favorabilă”, a explicat dr Dăscălescu.

La IRO Iaşi, Compartimentul de Transplant Medular are şase paturi, lista de aşteptare pentru transplant de celule stem fiind de peste 60 de persoane. Aici se primesc pacienţi din toată ţara, tratamentul fiind gratuit pentru pacienţii oncologici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel