Sari la conținut

Alertă în Constanța: Marea Neagră a devenit de culoare sângerie! Avertismentul specialiștilor după ce au făcut teste

Sursă foto: Magna News

Culoarea ruginie a apei din portul Tomis și din zonele de plajă din Constanța este cauzată de prezența unei alge cu potențial toxic, care rareori înflorește atât de abundent. Specialiștii au prelevat probe pentru a înțelege fenomenul și au confirmat că alga respectivă face parte din fitoplancton. Aceasta nu este vizibilă cu ochiul liber, dar s-a dezvoltat în cantități mari din cauza temperaturilor neobișnuit de ridicate ale apei mării.

Adrian Bîlbă, un biolog român, a explicat că temperatura apei este cu 5-6 grade Celsius mai mare decât normalul pentru această perioadă, un factor ce ar fi favorizat înflorirea algelor.

Această situație este monitorizată și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, pentru a evalua impactul asupra mediului și eventualele riscuri asupra sănătății publice.

Algele pot afecta calitatea apei și ecosistemele marine, mai ales când acestea înflorește în cantități mari, fenomen cunoscut sub numele de „maree roșie”.

Alga Lingulodinium polyedra, o specie care are potențial toxic

Sursă foto: Ora de Sibiu

Fenomenul de colorare a apei mării în roșu, observat recent în Constanța, este cauzat de alga Lingulodinium polyedra, o specie care are potențial toxic, dar care nu a fost încă determinată ca fiind periculoasă în Marea Neagră.

Oana Vlas, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, a explicat că această algă face parte din fitoplancton, iar prezența ei nu este neobișnuită, însă dezvoltarea abundentă este rară.

Pentru a determina dacă alga reprezintă un risc pentru sănătatea publică, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare vor preleva probe de midii din apele afectate, pentru a verifica dacă acestea pot fi consumate în siguranță.

Efectul schimbărilor climatice

În ciuda lipsei de confirmări oficiale privind pericolul, publicul este sfătuit să evite contactul direct cu apa și să nu consume fructe de mare provenite din zonele afectate până la finalizarea analizelor.

„Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă. Midiile, scoicile, peștii mai mici se hrănesc cu aceste alge. Speciile fac parte din fitoplancton și ca orice alte organisme pot fi și ele filtrate”, a spus Oana Vlas, cercetător științific INCDM, pentru Știrile ProTV

Acest fenomen a fost observat și anul trecut, când apa s-a colorat în roșu pentru câteva zile, fiind probabil un rezultat al condițiilor climatice și al temperaturilor ridicate, care favorizează înmulțirea algelor. Deși încă nu se știe cu certitudine cât de periculoasă este această algă, măsurile de precauție sunt esențiale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel