Sari la conținut

Expert, semnal de alarmă: Aceste alimente cresc riscul de cancer la tineri!

mancare procesata
Credit foto: arhiva Doctorul Zieli
Alimente cancerigene

Nutriţioniştii spun că una dintre cele mai ușoare moduri de a îmbunătăți felul în care mănânci este să înveți să recunoști cele mai nesănătoase alimente și să le înlocuiești cu alternative mai bune.

Acest îndemn este cu atat mai important cu cât s-a demonstrat ştiinţific că alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății și prevenirea diverselor boli, inclusiv cancerul.
Recent, cardiologul Aurelio Rojas Sánchez a atras atenția asupra creșterii alarmante a cazurilor de cancer în rândul tinerilor. Expertul atrage atenţia că două alimente pot contribui în mod real la acest fenomen: zahărul și făina rafinată, scrie ABC.

Într-un videoclip pe TikTok, Rojas menționează că numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut cu 80% în ultimii ani, afectând organe precum sânul, colonul, pancreasul, endometrul și stomacul. Potrivit lui, această creștere este legată de nivelurile ridicate de insulină, care acționează ca un „stimulent puternic al creșterii celulelor canceroase”.

Efectele zahărului și făinii rafinate

Cardiologul explică faptul că un consum excesiv de zahăr și de produse care conțin făină rafinată — cum ar fi sucurile, cerealele, pâinea albă și produsele de patiserie — nu este doar asociat cu cancerul, ci este și responsabil pentru boli precum diabetul, hipertensiunea și problemele cardiovasculare.

Rojas subliniază necesitatea de a reduce sau elimina aceste alimente din dietă pentru a preveni problemele de sănătate pe termen lung, potrivit sursei citate de g4food.ro.

Alimete ultraprocesate
Sursă foto: The Sun

Nevoia schimbării obiceiurilor alimentare

În ciuda avertismentelor, zahărul și făina rafinată rămân comune în dieta multor tineri. Această normalizare face ca efectele lor nocive să treacă neobservate. Rojas accentuează importanța conștientizării acestor efecte și sugerează realizarea de schimbări în dietă.

Modificarea obiceiurilor alimentare, prin eliminarea sau reducerea zahărului și a făinii rafinate, este esențială pentru a avea grijă de sănătate și a diminua riscul de a dezvolta boli grave în viitor.

Exemple de alimente nocive

  • Băuturi răcoritoare
  • Gustări sărate și pline de zaharuri
  • Înghețată
  • Hamburger
  • Mâncare la conservă
  • Ketchup
  • Maioneză
  • Pâine alba
  • Cereale aromate

Explozie de cazuri de cancer la nivel mondial

Noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050. Este vorba despre o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate anul trecut.

Datele au fost publicate de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS și acoperă 185 de țări și 36 de forme ale bolii.
Potrivit cercetătorilor, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume în 2022, fiind responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri, 12,4% din total, urmat de cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac, transmite CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel