Sari la conținut

„Testul laser” – noua metodă revoluţionară de depistare a demenţei

alzheimer
Sursă foto: Getty Images / NY Post

Cercetătorii spun că această nouă tehnologie de pionerat în medicină ar putea revoluţiona modul în care este diagnosticată boala, cu precizie de peste 93%.

Mai exact, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au creat un test care utilizează lasere pentru a detecta diferite tipuri de demenţă în doar câteva secunde şi cu costuri reduse.

În prezent, diagnosticarea demenţei poate dura până la doi ani (care pot include scanări ale creierului şi teste de memorie), însă această tehnică ultra-rapidă analizează fluidele corporale.

Experţii de la Spitalul universitar şi Universitatea din Southampton (UHS) din Marea Britanie au realizaz un amplu un studiu prin intermediul căruia o singură picătură de sânge, lichid spinal sau mucus, este analizată folosind lasere pentru a identifica persoanele cu demenţă aflate la începutul bolii.

Cum funcţionează „testul laser”?

Laserele creează mici vibraţii în cadrul moleculelor care pot fi analizate şi furnizează un profil de semnal unic – numit spectru – permiţând cercetătorilor să examineze proteinele, lipidele, metaboliţii şi alte biomolecule prezente în proba respectivă.

Diferitele molecule vibrează în moduri diferite, iar acest profil reprezintă compoziţia biomoleculară a probei, oferind o „amprentă biochimică” a stării de sănătate şi de boală a persoanei.

Testul revoluţionar poate oferi rezultate în câteva secunde şi ar fi mult mai ieftin decât alte teste de diagnostic disponibile în prezent. De asemenea, ar putea fi disponibil în afara laboratorului, direct în cadrul unei clinici.

Rezultatele iniţiale au arătat că poate detecta boala Alzheimer cu o precizie medie de peste 93%, spun specialiştii britanici, potrivit News.ro.

creier
Sursă foto: Getty Images

„Amprenta biochimică”

„Această tehnică bazată pe laser ar putea schimba modul în care abordăm diagnosticul demenţei şi ar putea îmbunătăţi semnificativ accesibilitatea şi eficienţa analizei biomarkerilor actuali.

Aceasta reprezintă o descoperire în domeniul tehnologiei medicale şi nu este doar un salt în calitatea asistenţei medicale, ci o schimbare de paradigmă, redefinind abordarea noastră clinică a bolilor neurodegenerative”, a declarat dr. Chris Kipps, neurolog consultant la Spitalul Universitar Southampton.

Speranţa este că noua tehnologie, cunoscută sub numele de spectroscopie Raman cu excitare multiplă (MX-Raman), va crea ceea ce cercetătorii numesc o „amprentă biochimică” a unei persoane pentru a ajuta la identificarea tipului de demenţă.

Dacă va avea succes, testul îi va ajuta pe medici să identifice rapid pacienţii care ar putea fi eligibili pentru noi tratamente medicamentoase într-un moment în care acestea sunt cel mai probabil să fie eficiente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel