Sari la conținut

Medic: Acestea sunt cele mai utile legume pentru colon

colon
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Legume pentru colon

Medic, despre cele mai benefice legume pentru colon.Legumele de sezon, care conțin multe vitamine, oligoelemente și fibre, vor ajuta la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon și tractul digestiv, potrivit unui medic nutriționist.

Care sunt cele mai utile legume pentru colon

Medicul spune că ar trebui să includeți în alimentație broccoli, ridichi, napi, varză de Bruxelles, conopidă și alte tipuri de varză. Conțin o cantitate mare de fibre alimentare vegetale, care stimulează procesul digestiv. Dar, mai important, ele servesc drept hrană pentru bacteriile benefice care locuiesc în intestine. Așa se formează microbiota, care susține organismul în ansamblu, potrivit  express.co.uk.

Legumele crucifere produc compuși activi precum indolul și sulforafanul. Acestea reduc și mai mult riscul de cancer datorită proprietăților lor antiinflamatorii.

Un nutriționist recomandă adăugarea de broccoli în dietă datorită conținutului său de sulforafan. Sulforafanul reduce dimensiunea și numărul celulelor canceroase de sân.

Morcovii sunt sănătoși deoarece conțin multe substanțe benefice, inclusiv beta-carotenul, care este un antioxidant puternic.

Leguma care ajută la reducerea nivelului de colesterol

leguma magică pentru sănătate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe lângă colon, consumul regulat de morcovi ajută la reducerea nivelului de colesterol și la prevenirea dezvoltării unor boli precum ateroscleroza și atacul de cord. Morcovii sunt o sursă bogată de potasiu, care este un vasodilatator sau vasodilatator, care, de asemenea, crește fluxul sanguin și îmbunătățește circulația.

Substanță sănătoasă pentru inima

O altă substanță sănătoasă pentru inima, cumarina, se găsește și în morcovi. Ajută la reducerea hipertensiunii arteriale și la protejarea sănătății inimii. Vitamina C prezentă în morcovi este un antioxidant care oferă protecție directă ADN-ului și ARN-ului de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi.

„Există mai multe studii bazate pe dovezi că consumul regulat de morcovi reduce riscul de a dezvolta cancer de stomac cu 26%. Iar riscul de a dezvolta cancer de prostată este de 18%”, a remarcat specialistul.

Alte alimente împotriva cancerului includ fasolea, care conține fibre și fructele de pădure, care sunt bogate în antociani. Lista include, de asemenea, nuci, pește și ulei de măsline.

De asemenea, medicul enumeră semnele clasice ale cancerului intestinal:

  1. Modificări ale mișcărilor intestinale: diaree sau constipație care durează mai mult de câteva zile; modificarea consistenței scaunelor (de exemplu, acestea devin mai subțiri).
  2. Sânge în scaun. Prezența sângelui (roșu sau închis) în scaun sau pe hârtie igienică. Scaunele negre, gudronate indică sângerare internă.
  3. Durere sau disconfort abdominal persistent, inclusiv crampe sau colici. Senzație de plină sau balonare.
  4. Pierderea poftei de mâncare sau senzație de sațietate după ce ați mâncat o cantitate mică.
  5. Obstrucție intestinală.
  6. Simptome de anemie, cum ar fi paloare, amețeli și dificultăți de respirație.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel