Sari la conținut

Vestea NEAGRĂ a zilei. S-a stins din viață una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România

Delia Budeanu, una dintre cele mai faimoase și superbe prezentatoare din istoria Televiziunii Române înainte de anii ’90, a murit.

După dispariția soțului său, Radu Budeanu, reputat jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, Delia Budeanu se retrage din viața publică pentru o perioadă de zece ani.

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946, a absolvit Facultatea de Litere a Universității București în 1969, fiind între 1970 și 1998 prezentatoare TV la TVR.

Debutul ei la TVR a avut loc în 1970, în programul 2, acolo unde a prezentat emisiuni printre care și concerte simfonice. A fost, vreme de zeci de ani, o prezență senină a micului ecran, fiind binecunoscută pentru zâmbetul cu care îi întâmpina pe telespectatori la programele de știri ale postului național.

Eram timidă, nu ştiam ce e aia o pudră…

„Eram timidă, nu ştiam ce e aia o pudră… Când mi se aprindea becul roşu de la cameră, simţeam că mor. Mi se accelera pulsul, la fel şi respiraţia… Într-un an de zile, am reglat situaţia asta“, povestea cea care urma să intre pe programul 1 drept crainică, la vârsta de 22 de ani, şi care tocmai divorţase după un an de mariaj. „La început, era fascinant, o planetă necunoscută. După care s-a văzut că asta te poate lega, te poate inhiba, pentru că nu mai puteai fi tu. Tu trebuia să fii personajul de pe ecran, dar tu când plecai, voiai să fii tu, să fii liber în timpul tău privat. Dar nu mai aveai voie, se întorcea împotriva ta. Erai tot timpul personajul de la televiziune. Fiind extrem de cunoscut, trebuie să te supraveghezi şi aşa am trăit toată viaţa, cu o maximă supraveghere asupra mea însămi“, recunoştea în interviul acordat Eugeniei Vodă, pentru emisiunea „Profesioniştii“.

A fost terorizată în comunism

Crainica a povestit că a fost terorizată în comunism și că a crezut că va fi împușcată. Ea trăia cu această frică în fiecare zi.

„Sistemul ne-a indus ideea că şi dacă respirăm puţin altfel, se va şti. Puteţi înţelege ce e aceea frica generalizată, teama ca stare? Da, mie mi-a fost foarte frică de ei. (…) Mi-a trecut şi mie prin minte că aş putea spune atunci ceva, dar m-am gândit că nu ajung nici la gard şi voi fi împuşcată“, spune Delia, potrivit EVZ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel