Sari la conținut

Imunolog: Nu faceți niciodată asta când sunteți răcit

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
gripa

Este posibil să vă simțiți mai rău în această perioadă a anului și există un motiv pentru asta: potrivit experților, sezonul răcelilor și al gripei este în plină desfășurare.

Sezonul a început la începutul lunii octombrie, vârful înregistrându-se din decembrie până în februarie. „Sezonul gripei tinde să atingă vârful în lunile de toamnă și iarnă din mai multe motive, și nu se datorează doar scăderii temperaturii”, explică Dr. Ebru Karpuzoglu, imunolog.

Dar de ce?

În principal pentru că lunile mai reci ne obligă să stăm în casă. „Un factor major este faptul că oamenii petrec mai mult timp în interior cu alții, ceea ce crește contactul apropiat și probabilitatea de transmitere a virușilor”, spune Dr. Karpuzoglu. „Ventilația este adesea mai proastă în aceste spații închise, iar acest lucru permite picăturilor respiratorii care conțin virusuri reci, cum ar fi rinovirusurile și coronavirusurile, să circule și să infecteze mai multe persoane.”

Ea adaugă, de asemenea, că aerul rece de afară poate irita și usca membranele mucoase din nas, care fac parte din sistemul natural de apărare al organismului. „Atunci când aceste membrane se usucă, ele sunt mai puțin eficiente în prinderea și expulzarea virușilor”, spune Dr. Karpuzoglu. „Studiile au arătat că virușii răcelii prosperă în condiții de umiditate scăzută. Iarna, sistemele de încălzire interioară reduc nivelul de umiditate, creând un mediu în care virușii pot supraviețui mai mult timp în aer și pe suprafețe.”

Cercetările arată că umiditatea scăzută crește transmiterea virușilor pe cale aeriană, motiv pentru care cazurile de răceală și gripă cresc în timpul lunilor reci.

Un alt factor care contribuie? Sistemul tău imunitar poate fi mai slab la temperaturi mai scăzute din cauza expunerii reduse la lumina soarelui, ceea ce poate duce la niveluri mai scăzute de vitamina D – esențială pentru funcția imunitară.

Un studiu al biomoleculelor a constatat că vitamina D joacă un rol în activarea apărării imunitare, iar nivelurile scăzute pot reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, făcându-vă mai predispus la răceli în această perioadă a anului.

Ce este o răceală

O răceală este o infecție virală care afectează tractul respirator superior, inclusiv nasul, gâtul, sinusurile și laringele.

„De obicei, este cauzată de rinovirusuri, dar pot fi cauzate și de alte virusuri, cum ar fi coronavirusurile și adenovirusurile”, spune Dr. Karpuzoglu. „Acești viruși sunt extrem de contagioși și se răspândesc în principal prin intermediul picăturilor respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Virusurile răcelii pot supraviețui, de asemenea, pe suprafețe timp de câteva ore, făcând posibilă transmiterea prin contact de la mână la suprafață, urmat de atingerea persoanei.”

Simptomele tipice ale răcelii includ durere în gât, nas care curge sau înfundat, strănut, tuse, dureri de cap ușoare și uneori febră.

„Spre deosebire de gripă, care poate provoca simptome mai severe, cum ar fi febră și dureri corporale, răceala comună duce de obicei la un disconfort mai blând”, adaugă Dr. Karpuzoglu. „Debutul simptomelor are loc la 1 până la 3 zile după expunerea la virus. Majoritatea răcelilor se rezolvă de la sine în termen de 7 până la 10 zile, deși unele simptome, cum ar fi tusea persistentă, pot dura până la două săptămâni.”

Singurul lucru pe care nu ar trebui să îl faci niciodată, când ești răcit

Potrivit Dr. Karpuzoglu, singurul lucru pe care nu ar trebui să îl faceți niciodată când sunteți răcit este să vă forțați să faceți exerciții fizice intense sau să vă suprasolicitați organismul.

„În timp ce activitatea ușoară, cum ar fi mersul pe jos, poate ajuta la curățarea căilor nazale și la îmbunătățirea circulației, exercițiile intense, cum ar fi alergatul sau ridicarea greutăților, pot avea efectul opus asupra sistemului imunitar”, spune Dr. Karpuzoglu. „Atunci când ești bolnav, corpul tău folosește deja energie și resurse pentru a lupta împotriva infecției. Expunerea la exerciții fizice intense deturnează aceste resurse de la răspunsul imunitar și le direcționează către repararea musculară, ceea ce face ca organismul dumneavoastră să fie mai puțin pregătit pentru a face față virusului.”

Un studiu a constatat că exercițiile intense în timpul unei infecții virale pot prelungi timpul de recuperare și pot crește susceptibilitatea la complicații precum bronșita sau pneumonia. Stresul, la rândul său, vă poate slăbi răspunsul imunitar, făcând mai dificilă recuperarea după o răceală. Studiile au arătat că stresul cronic poate suprima apărarea naturală a organismului, crescând durata și severitatea simptomelor răcelii.

„În plus, exercițiile intense pot crește eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, care pot suprima funcția imunitară atunci când sunt ridicați pentru perioade prelungite. Acest lucru este valabil mai ales atunci când organismul dumneavoastră este deja compromis din cauza bolii”, adaugă Dr. Karpuzoglu. „Suprasolicitarea poate duce, de asemenea, la deshidratare, care exacerbează simptome precum durerile de gât și congestia nazală, făcându-vă să vă simțiți mai rău.”

În loc să se angajeze în exerciții fizice extenuante, Dr. Karpuzoglu recomandă să se opteze pentru practici mai odihnitoare, cum ar fi yoga, întinderi ușoare sau plimbări scurte.

„Aceste activități permit corpului dumneavoastră să se mențină în mișcare fără să vă copleșească sistemul imunitar și pot ajuta la reducerea inflamației și la promovarea unei circulații mai bune – componente cheie ale recuperării”, spune ea. „Ascultați-vă corpul și prioritizați odihna, hidratarea și alimentația adecvată în timp ce sistemul imunitar luptă.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel