Sari la conținut

Un medic dezvăluie ce grupă de sânge predispune la boli grave

grupe de sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sângele este format din globule roșii și albe, precum și din trombocite. Fiecare persoană are o anumită grupă de sânge – A, B, BAB sau O, care este determinată de prezența sau absența antigenelor pe suprafața globulelor roșii și a anticorpilor din plasmă.

În România 33% din populaţie are grupa 0, 43% grupa A, 16% grupa B şi 8% grupa AB. În funcţie de grupa pe care o aveţi este mai probabil ca, în timp, să dezvoltaţi anumite boli.

Astfel, numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului că grupa de sânge influenţează riscul de a face anumite boli pe parcursul vieţii, inclusiv AVC şi boli de inimă.

Grupa de sânge care predispune la cele mai multe boli

Potrivit medicului Alexander Myasnikov, caracteristicile sănătății unei persoane și speranța de viață sunt în mare măsură determinate de grupa sa de sânge.

Exemplificând, expertul a spus că persoanele cu prima grupă de sânge sunt mai puțin susceptibile la infecții virale. Cancerul de stomac este frecvent la persoanele cu grupa a doua de sânge, iar cancerul pancreatic la persoanele cu grupa de sânge a treia și a patra.

„Sensibilitatea unei persoane la bacterii și viruși în funcție de grupa lui de sânge a fost dovedită de mult timp. De exemplu, norovirusurile și rotavirusurile afectează mai des pacienții din primul și al doilea grup”, avertizează medicul.

De altfel, oamenii de ştiinţă de la Harvard au descoperit că persoanele cu a patra grupă de sânge și un factor Rhesus negativ sunt mai susceptibile la boli grave decât altele. Această grupă de sânge este considerată una dintre cele mai rare și apare la 8% din populația planetei.

Cercetătorii au descoperit că această categorie de oameni prezintă un risc crescut de a dezvolta demență, accidente vasculare cerebrale și probleme cu funcția cognitivă. Aceştia au cu 82% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral și, în general, au un sistem imunitar slăbit, relatează The Health Site.

De asemenea, potrivit experților, femeile cu al patrulea grup negativ sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Relația dintre grupa de sânge și boli

Cercetătorii de la Institutul Karolinska (Suedia) au descoperit că grupa II de sânge crește riscul de a dezvolta cancer de stomac cu 20%. În același timp, pacienții cu grupa sanguină I demonstrează o rezistență mai scăzută la bacteria Helicobacter pylori, care provoacă gastrită și ulcere gastrice. Persoanele cu grupa sanguină0 trăiesc cel mai mult.

Persoanele cu grupa IV de sânge au cel mai mare risc de a dezvolta tulburări cognitive legate de vârstă: după cum arată rezultatele unui studiu, prezența acestei grupe de sânge crește riscul acestei boli cu 82%.

Oamenii de știință pun acest lucru pe seama faptului că persoanele cu grupa IV de sânge tind să aibă niveluri mai mari ale unui tip special de proteine ​​care afectează coagularea – și joacă un rol important în dezvoltarea demenței legate de vârstă.

Dar factori precum hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul au o influență mult mai puternică asupra riscului de a dezvolta boala. Persoanele cu această grupă de sânge prezintă cel mai mare risc de a face toate tipurile de boli. Dar oamenii de știință adaugă că stilul de viață este decisiv, deși grupa de sânge este un factor predispozant.

Potrivit cercetătorilor, persoanele cu grupa de sânge I sunt cele mai protejate de apariția unui accident vascular cerebral: riscul lor este de doar 9%.

Experții încă nu pot explica la ce anume se datorează acest tipar, dar reamintesc că după 40 de ani este important să îți controlezi tensiunea arterială și, dacă este posibil, să renunți la fumat și la consumul excesiv de alcool.

Riscul bolilor bazate pe grupa sanguină este greu de evaluat, mai spune publicația, deși persoanele cu grupa a patra de sânge sunt dezavantajate în comparație cu altele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel