Sari la conținut

6 simptome care trădează o deficiență a unui mineral important

Milioane de oameni au deficit de unul dintre cele mai importante minerale – fierul – dar mulți nici nu bănuiesc acest lucru, relatează Dr. David Brill de la Clinica Cleveland din SUA, care explică cum să recunoască și să trateze deficitul.

Deficitul de fier – 6 simptome

Cauzele deficienței de fier variază de la o dietă deficitară la boli grave. Alți factori de luat în considerare includ vârsta, sexul și istoricul medical.

Expertul enumeră șase posibile semne ale deficienței de mineral:

  • Piele palidă sau galbenă;
  • oboseală persistentă și slăbiciune;
  • dificultăți de respirație;
  • frisoane;
  • pofta de lucruri necomestibile (cretă, gheață, pământ);
  • unghii fragile sau căderea părului;

Un test de sânge va ajuta la detectarea deficienței de fier în organism. Tratamentul depinde de cauza deficienței.

Carența de fier la bărbați și femei

Femeile pierd în mod regulat cantități semnificative de fier în timpul menstruației, astfel încât riscul lor de a dezvolta anemie este mai mare decât al bărbaților. Din cauza unei deficiențe a acestui oligoelement, pot apărea tulburări menstruale.

În timpul sarcinii, femeile cresc, de asemenea, producția de hemoglobină, care necesită mai mult fier. Prin urmare, există un risc mai mare de a dezvolta deficiență de fier, care fără tratament cu medicamente duce la anemie în 65% din cazuri. Deficiența severă a elementului poate duce la naștere prematură, abilități mentale reduse și dezvoltarea tulburărilor mintale la copil.

Aportul zilnic recomandat de fier pentru femeile în vârstă de 19-50 de ani este de 18 mg. După menopauză și pentru femeile în vârstă de 51 de ani și peste, norma este de 8 mg în fiecare zi. În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea eficientă a anemiei la femeile însărcinate, doza zilnică de fier elementar trebuie să fie de 30-60 mg.

În majoritatea cazurilor, bărbații au niveluri de hemoglobină mai ridicate decât femeile, astfel încât au nevoie de mai mult timp pentru ca nivelurile de fier să scadă la niveluri critice. Bărbații adulți au nevoie de 8 mg de fier pe zi. La bărbați, anemia poate provoca oboseală, dificultăți de concentrare și slăbiciune generală.

Deficitul latent de fier este cel mai adesea asimptomatic și poate fi detectat doar prin diagnostic. Deficitul de fier înseamnă că rezultatele unei analize generale vor arăta valori scăzute ale feritinei, în timp ce hemoglobina și fierul seric pot fi normale.

În unele cazuri, atunci când apare o deficiență latentă de fier, o persoană dezvoltă următoarele simptome:

  • Apatie;
  • oboseală;
  • somnolență;
  • simptome crescute ale bolilor cronice existente.

Dacă nu este tratată, deficiența latentă de fier progresează spre anemie. Detectarea precoce a stadiului latent poate preveni complicațiile și poate îmbunătăți calitatea vieții.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel