Din cuprinsul articolului
Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată! Tudor Octavian, publicist și jurnalist român, a dezvoltat un subiect interesant despre Nicolae Ceaușescu, fostul șef de stat al Republicii Socialiste România. Fostul dictator nu a băut cafea niciodată. Vezi motivul real.
„Oamenii care beau cafea par a fi mai buni cu ceilalți”, scrie Tudor Octavian, dar… nu era cazul dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Practic, importul de cafea era decis de faptul că președintele RSR nu consuma lichidul care te trezește de dimineață.
I s-a spus că trebuie să crească importul de cafea, de către aghiotanții săi, dar nu s-a insistat asupra faptului, deoarece „Cizmarul” s-a enervat.
Ceaușescu era de părere că țăranii și muncitorii nu consumau cafea și că intelectualii pot să rabde lângă ibricul gol.
Ciudat: mirosul de cafea avea gust de „usturoi” pentru Ceaușescu
„Ei bine, când se apropia și simțea miros de cafea în jur, Nicolae Ceaușescu își amintea, probabil, de prioritățile economice”, scrie Tudor Octavian în jurnalul.ro , cum ar fi tonele de oțel și metri pătrați de țesături pe cap de locuitor și îi sărea „muștarul”.
„Când i se puneau în față rapoartele despre importuri, Ceaușescu nu uita niciodată să taie din banii pentru cafea”, explică gazetarul.
Prețuri fabuloase la cafea
În perioada regimului comunist, cafeaua se vindea la negru mai ceva ca aurul, la prețuri absolut fabuloase. Un sfert de kg de Alvorada austriacă ajungea la 80 de lei!
Cafeaua, interzisă de Ceaușescu
Paranoia a mers până la a interzice cuvântul „CAFEA” din rebusurile vremurilor, după cum povestește Tudor Octavian. Trebuia să fii atent să nu „iasă”, deoarece riscai să fii acuzat de subversiuni.
Revoluția din 1989 s-a dat și pentru cafea, iar astăzi savurăm cu toții acest produs banal, care părea un lux pe vremea „Răposatului”.
Beneficiile cafelei! Reduce riscul unor boli și prelungește viața
Beneficiile cafelei! În plus. consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu.
S-a descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.
Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au beneficiat cel mai mult, cu un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur, conform Mindbodygreen.
Boabele de cafea conțin substanțe chimice vegetale sănătoase
Boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul astfel încât cafeaua de dimineață are și alte beneficii.
Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ, afirmă Peter M. Kistler, autorul principal al studiului. Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.