Sari la conținut

Alertă la graniţă! România a ridicat avioanele de luptă de la sol. Mesaj RO-ALERT: Păstraţi-vă calmul!

mesaj ro-alert
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mesaje ro-alert

UPDATE. Ministerul Apărării Naţionale a clarificat circumstanţele acestui incident de securitate. 

„Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă. MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”, a transmis MAPN.

____________________________________________________________________________

Locuitorii din Constanța au primit joi seară o avertizare prin care sunt atenționați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer.

Este prima dată când se emite o astfel de alertă doar pentru Constanța și doar pentru zona litoralului. „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă.

În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată, 90 de minute”, se arată în mesajul Ro-Alert primit de locuitorii din municipiul Constanţa.

content-image

Mai mult, potrivit surselor citate de evz.ro, au fost semnalate mai multe lumini suspecte pe cerul municipiului Constanța surprinse de martori, în zona Portului și al mării.

Potrivit primelor informații, mai multe drone au fost lansate din Rusia spre Ucraina dar nu există o confirmare, până în acest moment, că acestea ar fi intrat în spațiul aerian românesc.

Conform altor surse, în acest context, două aeronave F-16 au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene în județul Constanța.

Mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea şi Constanţa

Locuitorii din Tulcea şi Constanţa au mai fost avertizați de un mesaj Ro-Alert primit în plină noapte, și la fel avertiza că: „Pot cădea obiecte din spațiul aerian”, potrivit evz.ro.

Avertizarea făcea referire asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România. Este pentru prima dată când un astfel de mesaj este trimis și în județul Constanța. Până acum au mai fost alertate doar județele Tulcea, Brăila și Galați.

Autoritățile au precizat că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României: „Facem menţiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Uncraina despre faptul că sunt posibile atacuri ale Rusiei asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel