Sari la conținut

Cum poți integra terapia ACT în jocul de poker

Joc de noroc
Sursă foto: 888poker.ro
Terapie joc de noroc

Pentru a avea rezultatele dorite la poker, ai nevoie de o combinație de abilități, strategie și rezistență mentală. E important să cunoști regulile și să știi cum să aplici strategiile potrivite, dar partea psihologică a jocului nu trebuie ignorată. Dimpotrivă, în anumite momente, un mental puternic poate face diferența, mai ales când în joc este o miză importantă.

Indiferent că vorbim despre stresul deciziilor dificile sau despre menținerea concentrării în timpul sesiunilor mai lungi, jucătorii de poker se confruntă adesea cu provocări mentale. Iar specialiștii au ajuns la concluzia că tehnici din terapia ACT pot fi benefice și pentru jucătorii de poker.

Ce este însă terapia ACT? Reprezintă Terapia Acceptării și a Angajamentului. În cadrul ei, se consideră că o tentativă de schimbare la nivel cognitiv și emoțional, ca mijloc de recuperare, ar putea fi contraproductivă. În schimb, se mizează pe o strategie ce implică acceptarea, ancorarea în momentul prezent, difuziunea cognitivă și angajamentul pentru acțiune. Cu alte cuvinte, terapia ACT îi ajută pe oameni să-și accepte gândurile și sentimentele, în loc să lupte împotriva lor ori să le evite.

Această terapie funcționează pe principiul flexibilității psihologice și reprezintă capacitatea de a rămâne în prezent, în pofida emoțiilor ori gândurilor negative. Practic, îți antrenezi creierul să accepte și situațiile mai puțin plăcute. Tehnicile din această terapie te învață cum să faci față emoțiilor provocatoare, în timp ce continui să progresezi pentru îndeplinirea obiectivelor.

Pentru jucătorii de poker, terapia ACT este benefică deoarece fluctuațiile din timpul jocului sunt ceva absolut firesc. Sunt rare cazurile în care unui jucător îi iese totul perfect de la început până la sfârșit. În fiecare sesiune pot apărea momente în care iei o decizie proastă ori poate nu îți vin cărțile cele mai bune. Abilitatea de a rămâne concentrat poate face diferența până la urmă. Frustrarea, teama ori furia își pot face apariția și pot duce la decizii proaste. În schimb, ACT propune o abordare diferită.

Joc noroc
Sursă foto: 888poker.ro

În locul schimbării emoțiilor negative, terapia ACT te ajută să înveți că e firesc să greșești și să privești deciziile proaste ca pe o parte normală a experienței. E important de precizat că acceptarea nu înseamnă să renunți. Ci doar faci o alegere conștientă prin care îți recunoști emoțiile, fără să le lași să îți controleze acțiunile.

Concepte de bază ale ACT aplicabile în poker

Acceptarea este primul concept de bază din terapia ACT ce poate fi aplicat la poker. Se referă la dorința de a exprima gânduri și emoții dificile, fără să încerci să le suprimi sau să le eviți. E firesc să recunoști emoțiile pe care le ai atunci când joci poker. Ele pot apărea după o serie mai proastă, iar acceptarea te va ajuta să mergi mai departe fără să lași emoțiile să-ți dicteze acțiunile. Prin acceptare poți preveni luarea unor decizii reactive și potențial costisitoare.

Difuziunea cognitivă este, de asemenea, un concept interesant. Prin intermediul ei, înveți că gândurile nu sunt fapte, ci evenimente mentale. În loc să te lași prins în gânduri, este mai bine să le evaluezi și să te întrebi dacă îți sunt utile sau inutile. Prin intermediul acestei tehnici poți avea mai puține gânduri distructive. Spre exemplu, dacă te gândești că ești un jucător slab sau că faci mereu alegeri greșite, te-ai putea întreba dacă această gândire îți este de ajutor sau te va influența negativ. Îndreaptă-ți atenția spre strategia ta și nu lăsa gândurile să te afecteze.

Jucator
Sursă foto: 888poker.ro

Mindfulness-ul este și el un concept integrat în această strategie. Prin intermediul său, trebuie să fii prezent doar în momentul actual. Este esențial să rămâi concentrat pe mâna curentă, pe acțiunile adversarilor și pe dinamica jocului. Prin mindfulness poți reuși acest lucru. În momentul în care ești axat doar pe prezent, e mai puțin probabil să te lași distras de greșelile din trecut ori să apară anxietatea.

Dincolo de aspectele psihologice, e mai mult decât recomandat să fii cu mintea doar la momentul actual, având în vedere rapiditatea cu care se desfășoară acțiunea atunci când joci online poker. Față de mediul tradițional, aici nu există timpi morți, motiv pentru care ai nevoie să fii mereu concentrat. Dacă reușești să te concentrezi doar pe mâna din acel moment și să lași în urmă greșelile din trecut, ai o șansă bună să ai succes.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel