Sari la conținut

Expert: cele mai eficiente metode pentru normalizarea nivelului zahărului în sânge

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste limite normale şi uneori simptomele sunt neobişnuite.

Spre deosebire de diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip și înseamnă că organismul nu utilizează insulina în mod corect. Șansele de a face boala cresc dacă sunteți supraponderal sau obez sau dacă alte persoane din familia dumneavoastră au diabet. Specialiştii spun că ambele tipuri de diabet au unele dintre aceleași semne de avertizare.

Când apare hiperglicemia?

Pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, este important să acordați atenție dietei în timp ce practicați în mod regulat activitatea fizică. Acest lucru permite evitarea vârfurilor și acumulărilor de zahăr în sânge.

Acumularea excesului de zahăr din sânge, o afecțiune definită științific drept hiperglicemie, apare atunci când glicemia a jeun este peste 100 mg/dL – situație care, dacă persistă, poate avea efecte adverse asupra funcționării diferitelor organe.

Prin urmare, de îndată ce apar astfel de simptome, este important să consultați un medic specialist pentru a putea fi efectuată o evaluare clinică și pentru a putea fi comandate teste care să ajute la confirmarea sau respingerea diagnosticului și pentru a evalua riscul de complicații.

Cum să scazi zahărul din sânge?

Pentru a reduce nivelul zahărului din sânge, este important să urmați instrucțiunile medicului diabetolog sau endocrinolog, iar următoarele acțiuni sunt de obicei recomandate pentru practica mai mult sau mai puțin lungă.

Dr. Clarice Bezera, specialist în medicină internă de urgență la Centrul Spitalului Universitar Santo Antonio din Porto, are câteva recomandări.

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
  1. Luarea medicamentelor

Utilizarea medicamentelor antidiabetice poate fi recomandată de medic pentru a regla nivelul zahărului, mai ales când diabetul este deja diagnosticat. Prin urmare, pot fi prescrise metformină, glibenclamidă, glimepiridă, gliclazidă sau insulină.

  1. Alimentație sănătoasă

Nutriția este esențială pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Se recomanda evitarea consumului de zahar si carbohidrati si cresterea consumului de cereale integrale, legume, fructe si grasimi bune.

În plus, se recomandă ca în loc de mese abundente și puține – adică micul dejun, prânzul și cina obișnuite, să practice mese mici, dar dese pe tot parcursul zilei, cu un interval mediu între ele de 3 ore, pentru a evita vârfurile glicemice.

  1. Activitate fizică regulată

Activitatea fizică regulată este importantă deoarece folosește zahărul circulant ca sursă de energie și previne stagnarea unor cantități mari.

Prin urmare, este recomandat să se practice mersul pe jos, alergarea, antrenamentul cu greutăți sau alte activități fizice timp de cel puțin 30 de minute pe zi.

  1. Consultație medicală periodică

Consultațiile regulate la medicul specialist sunt importante, mai ales în cazul unui diagnostic de diabet. Acest lucru vă permite să monitorizați nivelul de glucoză, ajustând astfel medicamentele luate și prevenind complicațiile. De asemenea, este important să fie făcute ajustări la planul nutrițional.

Monitorizarea nutrițională în perioada pre-diabet joacă un rol major, întrucât prin schimbarea obiceiurilor alimentare se poate preveni evoluția spre diabet.

De unde știi dacă nivelul zahărului este ridicat?

Pentru a afla dacă nivelul zahărului din sânge este ridicat, este important să măsuraţi nivelul de zahăr din sânge – în acest sens, nivelul de glucoză este considerat ridicat atunci când este detectată o concentrație mai mare de 100 mg/dL. Diabetul este de obicei considerat instalat atunci când concentrația de glucoză este peste 126 mg/dL în cel puțin două doze diferite sau peste 200 mg/dL într-o singură doză.

Pe lângă testul de glucoză a jeun, medicul poate solicita și alte teste precum un test oral de toleranță la glucoză (OGTT), glicemia postprandială sau hemoglobina glicată, care oferă informații despre nivelurile de glucoză din ultimele trei luni.

Pentru a confirma o posibilă creștere a zahărului din sânge, medicul evaluează, de asemenea, semnele și simptomele pe care persoana le poate prezenta și care indică o posibilă hiperglicemie: sete excesivă, nevoia crescută de a urina, dureri de cap, amorțeală la mâini sau picioare și stare de somnolență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel