Din cuprinsul articolului
Cheagurile de sânge se pot forma din mai multe motive: o intervenție chirurgicală, obezitatea, o problemă medicală sau o leziune. De obicei, se prescriu anticoagulante și diluanți de sânge pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la persoanele cu risc.
În timp ce medicamentele numite anticoagulante sunt excelente pentru a dizolva cheagurile dăunătoare, citricele ar putea avea și câteva trucuri în mânecă. Un expert a împărtășit că micile fructe ar putea ridica o barieră împotriva aglomerărilor asemănătoare unui gel.
Fie că le folosiți sucul pentru a crea o băutură răcoritoare, fie că le consumați direct, citricele oferă mai mult decât gustul lor caracteristic.
De la creșterea nivelului de vitamina C până la puterea anti-cancer, aceste alimente colorate sunt pline de diverse beneficii pentru sănătate.
Mai mult, Nataly Komova, RD și expert în fitness la JustCBD, a împărtășit faptul că aceste fructe populare ar putea reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge dăunătoare.
Komova a spus: „Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și grapefruiturile, pot ajuta la întărirea vaselor de sânge și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Sunt bogate în vitamina C
„Sunt bogate în vitamina C, care este un antioxidant ce ajută la întărirea vaselor de sânge și la prevenirea deteriorării pereților acestora. Acest lucru poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în primul rând.
„În plus, citricele conțin flavonoide, care sunt compuși vegetali care au proprietăți antiinflamatorii și anti-coagulare.
„Aceste flavonoide pot ajuta la reducerea inflamației din organism, ceea ce poate reduce, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor de sânge.”
Nu vă încredeți doar în cuvântul expertului, deoarece cercetările publicate în Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences susțin, de asemenea, această afirmație.
Echipa de cercetători a decis să evalueze efectele lămâii asupra diferiților parametri sanguini și asupra coagulării.
Lămâia oferă proprietăți anti-coagulare
Dovezile anterioare sugeraseră că fructul galben oferă proprietăți de anti-coagulare și de spargere a cheagurilor.
Acest studiu a utilizat atât abordări in vitro, cât și in vivo, ceea ce înseamnă că a fost realizat într-un mediu controlat, cum ar fi o eprubetă sau o farfurie Petri, precum și pe organisme vii.
În cadrul testului in-vivo, lămâile au fost administrate în trei doze diferite: 0,2ml/kg, 0,4ml/kg și 0,6ml/kg la iepuri sănătoși.
Doza de 0,4 mililitri s-a dovedit a fi cea mai puternică, determinând o prelungire a sângerării și a timpului de activare a trombinei.
Trombina coagulează sângele prin activarea unor celule numite trombocite și prin mărunțirea unei proteine numite fibrinogen pentru a forma fibrină, care, în cele din urmă, formează o plasă care împiedică circulația sângelui.
În plus, alimentele mici au redus concentrațiile de fibrinogen și au inhibat agregarea plachetară, care detaliază modul în care trombocitele se aglomerează pentru a forma un cheag de sânge.
Cercetătorii au concluzionat că lămâia oferă „o componentă antitrombină” și ar putea ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge.