Sari la conținut

Alte 20 de medicamente, disponibile de la 1 noiembrie

Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Începând cu data de 1 noiembrie 2024, alte 20 de medicamente vor fi disponibile pe piaţa farmaceutică, după o nouă actualizare a Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care prevede și modificarea a 30 de poziții și abrogarea a 37 de poziții din Canamed, la solicitarea deținătorilor de autorizații de punere pe piață.

Medicamente cu preţuri mari

Printre noile medicamente introduse în Canamed se numără Vyvgart 20 mg/ml (efgartigimod alfa, DAPP Argenx Belgia), orfan, indicat ca terapie adăugată la terapia standard la pacienții adulți cu Miastenia gravis – preț maxim cu amănuntul 42.528,55 lei cu TVA, Cabometyx 20 mg, 40 mg, 60 mg (cabozantinib, DAPP Ipsen Pharma Franța), inovativ, indicat pentru tratamentul pacienților cu mai multe forme de carcinom (cu celule renale, hepatocelular, tiroidian diferențiat) – preț maxim 20.385,59 lei, și Erleada 240 mg (apalutamidă, DAPP Janssen-Cilag International Belgia), inovativ, pentru tratamentul cancerului de prostată non-metastatic rezistent la castrare – preț maxim 13.402,60 lei.

360medical.ro aminteşte că ultima corecție a prețurilor din Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) a avut loc în vara anului trecut.

medicamente
Sursă foto: Observatorul Prahovean

Peste 6.200 de medicamente, în Canamed

În urma corecției, Canamed conținea 6.260 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, prețurile medicamentelor au crescut. Ministerul Sănătății decide actualizări ale Canamed, de obicei lunar, actualizarea urmând să se aplice de la începutul lunii viitoare.

Recent, Ministerul Sănătății a început procedura noii corecții a prețurilor din Canamed, însă nu a anunțat când estimează că vor intra în vigoare noile prețuri.

Reguli noi din 2024

Față de anii anteriori, noutatea constă în faptul că se depun dosare doar pentru medicamentele inovative cu preț de producător aprobat mai mare de 50 de lei și pentru care nu este aprobat preț de referință generic, biosimilar sau inovativ, în timp ce pentru celelalte medicamente, prețurile se vor actualiza în funcție de creșterea cursului de schimb.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel