Sari la conținut

Cele mai bune 5 remedii naturale pentru bolile glandei tiroide

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Glanda tiroidă este o glandă mică situată la baza gâtului care are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții. 

Dacă medicația tiroidiană provoacă efecte secundare, remediile naturale pot fi o opțiune la fel de eficientă pe care trebguie să le discutaţi cu medicul curant. Aceste remedii pot include o dietă bogată în seleniu, fără zahăr sau fără gluten, precum și administrarea de suplimente cu vitamina B și probiotice.

Tratamentul standard pentru hipotiroidism este medicația zilnică de substituție cu hormoni tiroidieni. Desigur, medicamentele vin adesea cu efecte secundare, iar uitarea de a lua o pastilă poate duce la mai multe simptome.

Cinci remedii naturale

Scopul remediilor naturale sau al medicinei alternative este de a corecta cauza principală a problemei tiroidiene, care apar cel mai adesea pe fondul unei alimentații necorespunzătoare, stres sau deficit de substanțe nutritive.

În acest context, medicii susţin că schimbarea dietei și administrarea unui supliment pe bază de plante sunt două modalități prin care puteți îmbunătăţi activitatea glandei tiroide. Aceste opțiuni pot avea mai puține efecte secundare decât administrarea de medicamente pentru tiroidă. De asemenea, administrarea unui supliment pe bază de plante pentru a aborda tiroida scăzută sau hipoactivă poate fi utilă pentru persoanele care nu răspund bine la medicamente.

Luați în considerare următoarele cinci remedii naturale ca adjuvanți la planul dvs. de tratament.

Seleniu

Potrivit experţilor de la National Institutes of Health (NIH), seleniul este un oligoelement care joacă un rol-cheie în metabolismul hormonilor tiroidieni.

Alimente ce conțin seleniu:

  • ton
  • curcan
  • nuci de Brazilia
  • carne de vită hrănită cu iarbă

Aceste alimente pot fi utile în cazul tiroiditei Hashimoto, care se manifestă ca un atac al sistemului imunitar asupra glandei tiroide soldat cu reducerea rezervei de seleniu a organismului. De aceea, suplimentarea alimentaţiei cu acest oligoelement s-a dovedit eficientă în echilibrarea nivelului de tiroxină sau T4 la unele persoane.

Conserva de ton

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dieta fără zahăr

Zahărul și alimentele procesate pot duce la creșterea inflamației în organism, care încetineşte conversia T4 în triiodotironină sau T3, un alt hormon tiroidian. Acest lucru poate agrava simptomele și bolile tiroidiene.

Zahărul crește nivelul de energie doar pe termen scurt, iar eliminarea sa din alimentație poate ajuta la reglarea activităţii glandei tiroide.

Vitamina B

Luarea anumitor suplimente de vitamine poate avea un efect benefic asupra sănătății tiroidei. Hormonii tiroidieni scăzuți pot afecta nivelurile de vitamina B-12 din corp, inclusiv în caz de hipotiroidism.

Specialiştii au constatat că, de pildă, vitamina B-12 poate diminua oboseala constantă provocată de boala tiroidiană. De aceea, este indicat să adăugaţi mai multe vitamine de tip B în dieta cu următoarele alimente:

  • mazăre și fasole
  • sparanghel
  • semințe de susan
  • ton
  • brânză
  • lapte
  • ouă

Probioticele

Experţii pun accent şi pe legătura dintre hipotiroidism și problemele intestinului subțire. Astfel, s-a constatat că alterarea motilității gastrointestinale, adesea observată în hipotiroidism, poate provoca o supracreștere bacteriană a intestinului subțire (SIBO) și, în cele din urmă, poate duce la simptome cronice, cum ar fi diareea.

Suplimentele probiotice conțin bacterii vii benefice care vă pot ajuta să vă mențineți stomacul și intestinele sănătoase. În plus față de suplimente, alimentele și băuturile fermentate, cum ar fi kefirul, unele brânzeturi și iaurtul, conțin probiotice benefice.

Dieta fără gluten

Adoptarea unei diete fără gluten este mai mult decât un moft pentru multe persoane cu hipotiroidism. Potrivit National Celiac Awareness Foundation, un număr semnificativ de persoane cu boli tiroidiene au şi boala celiacă, o tulburare digestivă în care glutenul declanșează un răspuns imun în intestinul subțire.

În prezent, cercetările nu susțin o dietă fără gluten pentru tratamentul bolilor tiroidiene. Cu toate acestea, multe persoane cu tiroidita Hashimoto și hipotiroidism se simt mai bine după eliminarea grâului și a altor alimente care conțin gluten din dieta lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel