Sari la conținut

Ce s-a întâmplat cu racla Sfintei Parascheva, după ce 300.000 de oameni au fost în pelerinaj?

Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva

Peste 350.000 de persoane au participat la manifestările religioase dedicate Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, organizate la Iași, iar aproximativ 260.000 de pelerini s-au închinat la racla cu sfintele moaște. Racla a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană din Iași marți seara, după o zi în care mii de oameni au stat la rând pentru a se ruga .

”Astăzi, la ora 20.30, după concertul Byzantion, va avea loc procesiunea de aşezare a raclei cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Lăcaşul de cult se va închide după ce ultimul credincios aflat în curtea Ansamblului Mitropolitan se va fi închinat. Timpul de aşteptare la rândul desfăşurat în jurul catedralei a fost astăzi, în medie, undeva între două ore şi două ore şi jumătate”, au transmis, marţi, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Număr record de pelerini, fără incidente majore

Pelerinaj
Sursa foto: captura video Doxologia

Potrivit Jandarmeriei, manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au adus la Iaşi un număr foarte mare de pelerini, fără a fi înregistrate incidente majore.

În total, în perioada 8-15 octombrie au participat la manifestările religioase de la Iaşi peste 350.000 de oameni, din care 260.000 de pelerini au trecut pe la racla aşezată într-un baldachin din curtea catedralei ieşene.

Alte peste 90.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, respectiv slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinţilor şi Sfânta Liturghie.

Au fost aplicate 203 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 50.000 de lei.

Peste 600 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 38 de credincioşi au fost transportaţi la spital.

Punctul culminant al manifestărilor religioase a avut loc luni, când peste 35.000 de oameni au asistat la Sfânta Liturghie, slujba desfăşurându-se pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva: linişte şi seninătate

„Este înduioşător să vezi că este târziu şi că în curtea Catedralei Mitropolitane sunt încă mii de credincioşi care aşteaptă să se închine. Am asistat cu toţii la acest moment frumos, când Sfânta Cuvioasă Parascheva a revenit aici, în chivotul ei, Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Mă gândesc ce cuvinte ar fi mai potrivite pentru a descrie pelerinajul de anul acesta.

Cred că e dificil de ales între linişte şi seninătate. Acestea sunt cele două cuvinte care cred că ar putea descrie cel mai bine pelerinajul de anul acesta.

Ambele fac trimitere la pelerinii care au venit anul acesta în număr foarte mare. Însă, dincolo de numărul lor, contează că fiecare dintre ei a purtat tainic în gândul şi inima lui rugăciunea pe care a adus-o şi a aşternut-o în faţa lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat presei preotul Lucian Apopei, directorul de Comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor pentru Știrile ProTV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel