Sari la conținut

Sfârșitul lumii: Distrugerea Pământului are o dată exactă

Sursă foto:arhiva Doctorul Zilei

În 2020, planeta a fost lovită de pandemia Covid-19, care este încă în desfășurare. Potrivit datelor furnizate de Statista, aproximativ 6,3 milioane de persoane au murit la nivel mondial până la 12 iunie 2022. Datorită vaccinurilor administrate, numărul deceselor a scăzut considerabil.

Dar nu contează dacă omenirea reușește să reziste unei alte pandemii sau unei posibile catastrofe globale provocate de un război nuclear între marile puteri, pentru că un sfârșit inevitabil îi așteaptă pe oameni din cauza soarelui.

Sfârșitul lumii: Distrugerea Pământului are o dată exactă. Cea mai strălucitoare stea din sistemul solar, ca orice altă stea, are o dată de extincție. Potrivit unui raport NASA, fiecare stea are o durată de viață determinată de diferite faze.

Soarele se află în prezent în faza de secvență principală, în care activitatea fundamentală a nucleului său este transformarea hidrogenului în heliu și, astfel, producerea de energie care se exprimă în strălucire și căldură.

Conform datelor gestionate de sonda spațială Gaia, aflată în administrarea Agenției Spațiale Europene (ESA), pentru o stea precum Soarele această etapă durează între 10 000 și 11 milioane de ani aproximativ.

Având în vedere că sistemul nostru solar are o vechime de 4,5 miliarde de ani, Soarele s-ar afla în mijlocul fazei sale de secvență, iar la sfârșitul acestui proces ar fi doar o mare minge roșie. În această etapă, hidrogenul său va fi fost epuizat, iar temperatura și dimensiunea sa vor fi crescut suficient pentru a absorbi planetele din jurul său.

Care este data finală a distrugerii Pământului?

Din momentul în care cea mai strălucitoare stea din sistemul nostru solar a intrat în faza secvenței principale, strălucirea și căldura sa au crescut considerabil. Avansul acestei fațete va face ca, la un moment dat, Pământul să fie situat într-o zonă nelocuibilă, deoarece apa se va evapora din cauza temperaturilor ridicate.

Jilian Scudder, astrofizician și cercetător la Universitatea din Sussex, susține, într-un articol publicat în The Conversation, că acest lucru se va întâmpla peste aproximativ un miliard de ani. În acel moment, Soarele va fi crescut cu 10 % față de starea sa actuală, iar căldura emanată de acesta va fi letală pentru întreaga specie umană.

Când acest lucru se va întâmpla, Pământul va fi atât de fierbinte încât va fi incapabil să genereze viață la suprafața sa, dar când corpul ceresc va înceta să incinereze hidrogenul din miezul său, planeta Marte se va afla într-o zonă locuibilă pentru viață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel