Sari la conținut

Medic: Acesta este cel mai periculos aliment pentru diabetici. Nu este zahărul!

Diabet zaharat
Sursă foto: colaj Getty Images
Diabetul accelerează dezvoltarea altor boli cronice

Din cuprinsul articolului

Carnea roșie este unul dintre cele mai riscante alimente pentru persoanele cu diabet, avertizează gastroenterologul Dr. Nuria Dianova.

Pe baza rezultatelor cercetărilor recente, Dr. Dianova indică o legătură puternică între consumul frecvent de carne roșie și riscul crescut de diabet.

Un studiu efectuat pe un eșantion de 216 000 de participanți pe o perioadă de 36 de ani a arătat o legătură clară între carnea roșie și diabet.

„În timpul studiului, boala a fost diagnosticată la 22 000 de persoane. Participanții care consumau frecvent carne roșie aveau un risc cu 62% mai mare de a dezvolta diabet”, spune Dr. Diyanova de la Centrul de cercetare pentru nutriție sănătoasă din Moscova.

Aceste rezultate indică un risc serios pentru diabetici și pentru cei care sunt predispuși la această boală.

Înlocuirea unei părți din carnea roșie cu proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele, poate reduce dramatic riscul de diabet – cu până la 30%, spune Diyanova. Nucile și leguminoasele sunt bogate în proteine care sunt mai sigure pentru diabetici deoarece nu conțin grăsimile saturate găsite în carnea roșie.

Potrivit gastroenterologului Diyanova, grăsimile saturate și fierul heme găsite în carnea roșie pot stimula procesele inflamatorii și oxidarea în organism. Aceste reacții nu numai că cresc riscul de diabet, dar contribuie și la acumularea de grăsime viscerală și la rezistența la insulină, ceea ce îngreunează și mai mult controlul glicemiei și amenință sănătatea diabeticilor.

Aceste constatări sugerează că diabeticii ar trebui să ia în considerare reducerea sau chiar evitarea cărnii roșii din dieta lor. Alegerea surselor vegetale de proteine poate nu numai să reducă riscul de diabet, ci și să îmbunătățească starea generală de sănătate.

Simptomele diabetului

Primele simptome ale diabetului sunt greutate în cap, oboseală, oboseală, atenție afectată, puțin mai târziu apare cataracta sau opacifierea cristalinului ocular, vederea se deteriorează (o persoană vede un văl alb în fața ochilor).

Precursori ai diabetului zaharat:

  • Urinare excesivă;
  • sete;
  • gură uscată;
  • creșterea sau scăderea apetitului;
  • pierderea în greutate;
  • mâncărimi ale pielii;
  • boli purulente;
  • slăbiciune;
  • tulburări de somn.

La pacienții cu diabet de tip 1, simptomele se dezvoltă rapid, în timp ce la pacienții cu diabet de tip 2, dimpotrivă, treptat.

Diabetul zaharat este adesea asimptomatic și detectat întâmplător.

Diabetul zaharat insulino-dependent se dezvoltă adesea la o vârstă fragedă. Boala poate începe, de asemenea, la un adult. Diabetul zaharat nu se dezvoltă din cauza supraalimentării cu dulciuri sau a surmenajului.

Principala teorie pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1 este legată de infecția virală și de predispoziția ereditară. Lipsa de insulină duce la dezvoltarea diabetului de tip 1. Diabetul zaharat în sine nu este moștenit, ci doar predispoziția la acesta. Chiar dacă niciuna dintre rude nu a avut diabet la rândul ei, fiecare părinte poate avea o genă în genotipul său care predispune la dezvoltarea diabetului.

Dacă suspectați diabet, trebuie să consultați un medic. Boala este diagnosticată pe baza rezultatelor analizelor de sânge efectuate pe stomacul gol și după mese.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel