Sari la conținut

Misterul Lancei lui Longinus. L-a ucis pe Iisus și i-a bântuit pe Hitler și Napoleon

Lancea Destinului
sursa foto cronista
Sulița cu care a fost străpuns Iisus Hristos

Este una dintre cele mai mari enigme ale religiei creștine. I-a fascinat pe Napoleon și pe Hitler. Unde este păstrată astăzi?

Este unul dintre marile mistere atât pentru credința creștină, cât și pentru cei interesați de istorie și arheologie. După cum spune povestea, centurionul Gaius Cassius Longinus comanda soldații romani în momentul răstignirii lui Iisus Hristos pe Golgota.

Potrivit relatării biblice, întrucât condamnaților le lua mult timp să moară, romanii le-au rupt picioarele celor răstigniți astfel încât aceștia nu mai puteau sta în picioare să respire și să moară sufocați. După ce le-a rupt picioarele celor doi prizonieri care îl însoțeau pe Iisus, Longinus și-a luat sulița și a înfipt-o în partea dreaptă a trunchiului lui Iisus pentru a certifica că acesta murise. Când a retras sulița, sângele și apa au început să curgă din rană.

Potrivit Evangheliei după Ioan: „Și s-au dus ostașii și au rupt picioarele celui dintâi și ale celuilalt care fusese răstignit împreună cu El. Dar când au ajuns la Isus, văzând că era deja mort, nu i-au rupt picioarele, ci unul dintre soldați i-a străpuns coasta cu o suliță și îndată a ieșit sânge și apă”.

De atunci, această suliță a fost numită Lancea Sfântă, Lancea Destinului sau Lancea lui Longinus. Astăzi este considerată unul dintre cele mai importante și enigmatice artefacte sacre.

Unde se află astăzi sulița lui Longinus

Obiectul a devenit un mister, iar locația sa reală este încă dezbătută. Se spune că una dintre ele se află la Vatican, nu poate fi văzută de public și este ascunsă într-unul dintre cei patru stâlpi ai Bazilicii Sfântul Petru. Un altul s-ar afla în Muzeul Palatului Hofburg din Viena, un altul s-ar afla la Cracovia, în Polonia, din secolul al XIII-lea, iar în cele din urmă se vorbește și despre Lancea din Antiohia, păstrată în catedrala armeană din Echmiadzin.

Istoria suliței vorbește, de asemenea, despre puterea puternică pe care ar conferi-o proprietarului său. Potrivit istoriei și legendei, sulița a fost în mâinile regelui Irod, ale împăraților Constantin și Teodosie și ale regilor barbari Alaric și Teodoric. În 732, se spune că Charles Martel ar fi avut-o în posesie atunci când i-a învins pe arabi la Poitiers. Se spune chiar că Charlemagne a câștigat toate bătăliile până când a pierdut lancea. Se spune că Frederic I Barbarossa s-ar fi înecat când și-a pierdut lancea într-un râu din Turcia.

Napoleon și Hitler în căutarea lancei

În 1796, Napoleon ar fi căutat Lancea lui Hristos, care la acea vreme se afla la Nürnberg. Se spune că baronul von Hugel ar fi vândut-o familiei Hasburg, împreună cu alte obiecte istorice și artistice. Este vorba despre lancea și comoara expusă acum în muzeul Palatului Hofburg, care a fost furată de naziști în anii 1930.

Unele relatări spun că Hitler a văzut pentru prima dată lancea expusă la Hofburg în timpul șederii sale la Viena, când studia pentru a deveni artist. Când Germania a anexat Viena în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Hitler a pus mâna pe legendara suliță.

Odată cu căderea celui de-al Treilea Reich, la 30 aprilie 1945, sulița a fost recuperată de Aliați. Întâmplător, în aceeași zi în care Adolf Hitler s-a sinucis în buncărul său din Berlin, asediat de Armata Roșie. Relicva a fost returnată Habsburgilor pentru a fi expusă în Hofburg, unde poate fi vizitată în prezent.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel