Din cuprinsul articolului
Există șase produse care dăunează sistemului hormonal. Atunci când acest proces este întrerupt, sănătatea unei persoane se deteriorează și există riscul apariției unor boli grave.
Produse care accelerează dezechilibrul hormonal
Potrivit medicilor, cauza acestor probleme poate fi alimentația. Există 6 produse pe care le consumăm zilnic, însă ele pot provoca dezechilibrul hormonal. Iată care sunt acestea:
Primul loc îl ocupă cafeaua
Cafeaua: Această băutură stimulează producția de cortizol – un hormon de stres. De regulă, cantitatea maximă a acestui hormon din sânge este produsă dimineața, iar seara scade treptat. Dar când începi să bei multă cafea, ritmurile naturale sunt perturbate.
Acest lucru provoacă tulburări de somn, vârfuri de zahăr din sânge, metabolism mai lent, imunitate scăzută, stări depresive. Pentru a evita astfel de probleme, limitați consumul de cafea la cantități normale.
Consumul exagerat de zahăr duce la obezitate
Zahăr: Organismul are nevoie de zahăr (sau mai degrabă de glucoză) ca sursă de energie. Glucoza este transportată din sânge către celule folosind hormonul insulină. Când o persoană are prea mult zahăr, organismul începe să producă o cantitate în exces de insulină, potrivit medicilor.
Ca rezultat, celulele dezvoltă rezistență la acesta. Ei nu mai iau glucoză și rămâne în sânge. Acest lucru duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, care este adesea însoțit de obezitate și urinare frecventă.
Alimente bogate în carbohidrati
Când o persoană consumă alimente cu carbohidrați, corpul său produce serotonină – hormonul fericirii. Nu este surprinzător că o persoană dorește să mănânce așa ceva atunci când este stresată.
În acest fel, carbohidrații încep să fie abuzați, creând fluctuații serioase de energie în organism. Ca urmare, există creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și riscul de a dezvolta diabet.
Carne: Preparatele hormonale sunt utilizate în mod activ în creșterea animalelor pentru creșterea rapidă a animalelor. În 1999, a fost realizat un studiu în timpul căruia s-a dovedit că acești hormoni afectează negativ sănătatea animalelor.
Cum afectează acestea corpul uman nu este clar. Însă experții insistă să minimizeze consumul de carne, deoarece poate provoca un dezechilibru hormonal serios în organism pe termen lung.
Alcool: Alcoolul face ravagii în corpul tău. Afectează în principal producția de insulină. Dar poate, de asemenea, perturba serios producția de hormoni sexuali. Alcoolul poate dezechilibra hormoni precum serotonina și cortizolul, ducând la stări depresive.
Soia: Soia este bogată în fitoestrogeni – analogi vegetali ai hormonilor sexuali feminini.
Dacă o femeie consumă în mod regulat acest produs timp de trei luni, atunci nivelul de progesteron poate depăși semnificativ norma, ceea ce va afecta negativ sistemul reproducător și glanda tiroidă.
De asemenea, soia este contraindicată bărbaților, deoarece fitoestrogenii pot bloca producția normală de testosteron.