Sari la conținut

Boala Hashimoto: Acestea sunt alimentele care agravează problema

Boala Hashimoto
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala Hashimoto, afecțiune care afecteaza tiroida

Boala Hashimoto. Este o patologie imună care afectează glanda tiroida. Afecțiunea este însoțită de hipotiroidism și are o frecvență ridicată în rândul femeilor. Acestea prezintă un risc crescut de apariție a tiroiditei Hashimoto, între vârsta de 30 și 50 de ani.

Potrivit lui Eumenios P. Karafyllidis, nutriționist, exista anumite alimente care nu permit buna functionare a medicamentelor pentru a limita problema tiroiditei Hashimoto.

Alimente de evitat

dulciuri
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Dulciuri și alte alimente ambalate : băuturi răcoritoare, băuturi energizante, prăjituri, înghețate, prăjituri, bomboane, cereale cu zahăr, zahăr de masă.
  • Fast food : toate opțiunile de fast-food (pizza – souvlaki – burger etc.)
  • Mâncare prăjită : cartofi prăjiți, pui prăjit etc.
  • Carbohidrați rafinați : paste albe, pâine albă, tortilla cu făină albă, covrigei etc.
  • Alimente și carne procesate : mâncăruri gata congelate, mâncăruri care necesită pregătire în cuptorul cu microunde, slănină, cârnați și alte mezeluri.
  • Cereale și alimente care conțin gluten : grâu, orz, secară, biscuiți, pâine.

Alimentele pe care ar trebui să le consumăm

  • Fructe : fructe roșii (fructe de pădure), pere, mere, piersici, citrice, ananas, banane.
  • Legume fără amidon : dovlecei, anghinare, roșii, sparanghel, morcovi, ardei, broccoli, rucola, ciuperci.
  • Legume cu amidon : cartofi dulci, cartofi, mazăre și dovleac
  • Grăsimi bune : avocado, ulei de măsline.
  • Produse lactate : iaurt plin de grăsimi (și de capră).
  • Proteine ​​animale : somon, ouă, curcan, creveți, pui.
  • Produse fara gluten : orez brun, ovaz – are o cantitate foarte mica de gluten -, quinoa, taitei de orez brun.
  • Seminte – nuci : caju, migdale, nuci, nuci de macadamia, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, unt de arahide natural, tahini si alte unturi de nuci.
  • Leguminoase : năut, fasole neagră, linte.
  • Inlocuitori de lactate (fortificati cu calciu si/sau vitamina D): lapte de cocos, iaurt de cocos, lapte de migdale.
  • Condimente, ierburi și condimente : turmeric, busuioc, rozmarin, boia de ardei, șofran, piper negru.
  • Alte tipuri : miere, suc proaspăt de lămâie, oțet de mere etc.
  • Băuturi : apă, ceai neîndulcit, apă carbogazoasă etc.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel