Sari la conținut

Doctor: Iată care sunt primele simptome ale diabetului

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Diabetul este o boală socială, un flagel al societății moderne, o problemă de sănătate care duce la o presiune asupra sistemelor de sănătate, a costurilor asistenței medicale și a plăților pentru prestațiile spitalicești, precum și la dizabilități grave și la o creștere a numărului de persoane care nu pot avea grijă de ele însele și se bazează pe instituțiile statului pentru a face acest lucru pentru ele.

Toate acestea fac ca un efort comun – din partea medicului și a pacientului – de a recunoaște primele simptome ale diabetului și de a lua măsuri pentru a preveni, controla și trata boala la timp pentru a evita ca aceasta să se complice, să devină crucial.

Pentru a preveni diabetul în timp util, este important să recunoaștem primele simptome ale acestuia pentru a monitoriza pacienții înșiși în ceea ce privește modificările suspecte ale sănătății lor care ar putea indica dezvoltarea diabetului.

Bineînțeles, aceste simptome singure nu ar putea fi criterii pentru un diagnostic, dar ar fi motive suficiente pentru efectuarea unui examen medical cu scopul de a dovedi sau de a exclude diabetul.

Cele mai timpurii simptome ale diabetului la care trebuie să fim atenți, conform medicilor

Printre cele mai timpurii simptome care pot alerta asupra diabetului sunt:

– Oboseala

Este normal să fiți obosit dacă lucrați peste program, sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți în timpul zilei sunt mai multe decât puteți face față, vă ocupați simultan de familie, carieră, gospodărie și părinți în vârstă și rareori sau niciodată nu găsiți timp pentru odihnă. Oboseala în sine este un simptom nespecific, care poate fi asociat și cu o altă boală – deficiențe de vitamine și minerale, anemie, probleme tiroidiene și așa mai departe. Cu toate acestea, oboseala este, de asemenea, caracteristică bolnavilor de diabet, fiind și un semnal de alarmă, un simptom alarmant că această boală vă poate afecta înainte ca medicul să reușească să o diagnosticheze. Acest lucru necesită un examen medical pentru a descoperi cauzele oboselii cronice care nu pot fi depășite cu odihnă și somn.

– Probleme cu greutatea

Luați în greutate necontrolat fără să vă schimbați dieta? Sau slăbiți fără să fiți nevoit să țineți dietă, chiar dacă ingerați mai multe calorii decât cheltuiți și nu găsiți timp să mergeți la sală? Probabil că aveți o problemă de sănătate și este foarte posibil ca aceasta să fie diabetul. Este tipic ca diabeticii de tip 1 să piardă în greutate, iar diabeticii de tip 2 să ia în greutate, care nu sunt legate nici de dietă, nici de schimbarea acesteia. Cauzele fluctuațiilor de greutate care nu își au originea în dietă și exerciții fizice pot avea rădăcini și în probleme hormonale, hiper sau hipofuncție tiroidiană, boli grave precum cancerul și cronice și o serie de alte cauze care pot fi în spatele creșterii sau scăderii în greutate, așa că nu vă grăbiți să puneți un diagnostic înainte de a vă consulta medicul și de a face testele necesare, dar căutați prompt cauza, astfel încât să puteți lua măsuri pentru a vă controla diabetul dacă acesta se dovedește a fi vinovatul din spatele schimbărilor de greutate.

– Setea crescută

În căldura verii sau dacă ați consumat prea multe alimente dulci sau sărate, dacă sunteți mahmur sau suferiți de diaree, este destul de normal să simțiți o sete crescută. Cu toate acestea, în cazul în care nu există niciun motiv pentru care să simțiți nevoia de a bea o sticlă întreagă de apă la fiecare oră, atunci o programare la medic pentru a exclude diabetul este imperativă. Același lucru este valabil, de altfel, și pentru poftele de lup. Bolnavii de diabet se confruntă adesea cu aceste probleme – o senzație copleșitoare de sete sau de foame care este capabilă să îi trezească chiar și noaptea pentru a bea apă. Setea noaptea este printre primele simptome ale diabetului.

– Probleme de vedere

Da, este posibil ca ochii dvs. să fie doar suprasolicitați de munca sistematică la calculator, ochelarii dvs. să nu se potrivească cu dioptriile actuale sau să suferiți de probleme oculare legate de vârstă, dar vederea încețoșată sau încețoșarea în fața ochilor nu sunt normale și este corect să luați măsuri pentru identificarea cauzelor lor, diabetul fiind printre aceste cauze. Problemele de vedere nu trebuie ignorate, ele fiind printre primele simptome ale diabetului.

– Răni care nu se vindecă, sau cel puțin nu așa cum era de așteptat

Iritațiile pielii, mâncărimile inexplicabile și rănile care se vindecă lent sau deloc sunt printre cele mai specifice și izbitoare simptome ale diabetului. Dacă suferiți de ele, nu ezitați și căutați ajutor cât mai curând posibil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel