Sari la conținut

După cât timp puteți bea alcool după ce ați luat un antibiotic

Antibiotice
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Antibiotice

Combinația de alcool și antibiotice vă poate crește șansele de a dezvolta efecte secundare. Cel mai bine este să așteptați până când ați terminat tratamentul cu antibiotice înainte de a consuma alcool.

Medicamentele și alcoolul pot fi o combinație periculoasă. Medicii recomandă evitarea consumului de alcool în timp ce luați o serie de medicamente. Cea mai mare îngrijorare este că consumul de alcool împreună cu medicamentele poate crește riscul de apariție a unor efecte secundare periculoase.

Pot lua un antibiotic cu alcool?

Interacțiuni

Alcoolul nu face majoritatea antibioticelor mai puțin eficiente, dar consumul de alcool – mai ales dacă beți prea mult – vă poate crește șansele de a vă confrunta cu anumite efecte secundare.

Nu trebuie să consumați niciodată alcool în timp ce luați oricare dintre următoarele antibiotice:

* cefoperazonă
* cefotetan
* metronidazol
* tinidazol
* ketoconazol
* izoniazidă
* linezolid
* griseofulvin.

Combinarea acestor antibiotice și a alcoolului poate provoca o reacție potențial periculoasă.

Metronidazol, tinidazol, cefoperazonă, cefotetan și ketoconazol

Administrarea acestor medicamente cu alcool poate provoca:
* greață
* vărsături
* înroșire
* dureri de cap
* ritm cardiac rapid
* crampe stomacale.
Nu consumați alcool înainte, în timpul sau timp de până la trei (3) zile după administrarea acestor medicamente.

Griseofulvin

Asocierea acestui antibiotic cu alcoolul poate provoca:
* roșeață
* transpirație excesivă
* ritm cardiac rapid.

Antibioticul izoniazidă și linezolid

Combinarea alcoolului cu aceste medicamente poate provoca efecte secundare precum::
* afectarea ficatului
* tensiune arterială ridicată.

Doxiciclină și eritromicină

Consumul de alcool împreună cu aceste antibiotice poate face acțiunea lor mai puțin eficientă.

Efecte secundare frecvente

Efectele secundare specifice pe care le poate provoca un antibiotic depind de medicament. Cu toate acestea, unele efecte secundare frecvente ale antibioticelor includ:

* greață
* insomnie
* vertij
* amețeli

* diaree.

Alcoolul poate provoca, de asemenea, efecte secundare, inclusiv:

* stomac deranjat
* probleme digestive – dureri de stomac, diaree și ulcere
* oboseală.

Semnele unei reacții negative alcool-antibiotic

* înroșirea și încălzirea pielii
* dureri puternice de cap
* puls rapid.

În majoritatea cazurilor, aceste reacții adverse dispar de la sine. Dacă nu dispar sau se agravează, adresați-vă medicului dumneavoastră.

La cât timp după administrarea unui antibiotic pot consuma alcool?

Eticheta de avertizare de pe antibioticul dumneavoastră ar trebui să includă informații cu privire la consumul de alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur de detaliile medicației dumneavoastră. Vi se poate spune că o băutură ocazională nu face rău. Dar depinde de vârsta dumneavoastră, de starea generală de sănătate și de tipul de medicament pe care îl luați.

Regula generală standard este să așteptați cel puțin 72 de ore după terminarea unui tratament cu antibiotice înainte de a consuma alcool.

Urmați sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului pentru a evita efectele interacțiunilor alcool-medicament.

Efectele alcoolului în procesul de vindecare a infecției

În mod normal, consumul de alcool nu va împiedica antibioticul să acționeze pentru a vă trata infecția. Dar poate totuși interfera cu tratamentul în alte moduri. Odihna suficientă și consumul de alimente nutritive vă ajută să vă recuperați după o boală sau o infecție.

Consumul de alcool poate afecta acești factori. De exemplu, consumul de alcool vă poate perturba somnul și vă poate împiedica să dormiți bine. De asemenea, alcoolul vă poate împiedica organismul să absoarbă substanțele nutritive vitale. Acesta vă poate crește nivelul de zahăr din sânge și vă poate reduce nivelul de energie.

Toți acești factori pot reduce capacitatea organismului dumneavoastră de a se vindeca de infecții. Consumul de cantități mari de alcool și consumul cronic pot fi dăunătoare, indiferent dacă luați medicamente sau nu. Rețineți că alcoolul nu se limitează la bere, vin, lichioruri tari și cocktailuri alcoolice.

Alcoolul se găsește și în unele ape de gură și medicamente pentru răceală. Verificați etichetele cu ingrediente de pe acestea și alte produse dacă ați avut o reacție alcool-antibiotice în trecut. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă este sigur să utilizați aceste produse în timp ce luați un antibiotic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel