Sari la conținut

Epidemia tăcută a secolului 21. Singurătatea afectează creierul și crește riscul de demență

boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Singurătatea crește șansele pentru demență

Un nou studiu descoperă că singurătatea persistentă afectează creierul îmbătrânit și crește în mod semnificativ șansele unei persoane pentru demență.

Cercetările finanțate de National Institute of Mental Health din SUA au urmărit auto-rapoartele despre singurătate și sănătatea neurologică a peste 600.000 de oameni din întreaga lume.

Singurătatea crește șansele pentru demență cu 31%

Studiul, care a fost publicat la începutul lunii octombrie în Nature Mental Health, a descoperit că singurătatea este legată de o creștere cu 31% a probabilității ca o persoană să dezvolte orice formă de demență.

Singurătatea a crescut, de asemenea, șansele de afectare cognitivă la oameni cu 15%.

„Aceste constatări sunt foarte importante și indică faptul că singurătatea este un factor de risc extrem de important în dezvoltarea viitoare a demenței”, potrivit coautorului studiului, doctorul Páraic Ó Súilleabháin, de la Universitatea din Limerick, din Irlanda,

În 2023, chirurgul general al SUA, Dr. Vivek Murthy, a publicat un raport despre singurătatea și izolarea în rândul americanilor, etichetând-o drept „epidemie”. Efectele singurătății asupra sănătății fizice și psihice sunt deja bine cunoscute.

„Laboratorul nostru a descoperit că singurătatea este esențială pentru sănătatea viitoare într-o varietate de moduri diferite, inclusiv longevitatea noastră – adică cât timp trăim.

Singurătatea este extrem de importantă pentru sănătatea cognitivă, deoarece singurătatea duce la dezvoltarea viitoare a demenței, a demenței vasculare, a bolii Alzheimer și a tulburărilor cognitive mai generale”, a explicat Ó Súilleabháin.

El a numit noul studiu „o cercetare foarte importantă, care va avea consecințe de mare anvergură”.

Există diferite tipuri și surse de singurătate care pot afecta simptomele cognitive

Studiul a fost condus de dr. Martina Luchetti, de la Colegiul de Medicină de la Universitatea de Stat din Florida din Tallahassee.

Vorbind în comunicatul de presă al Universității din Limerick, ea a spus că există o concluzie bună din studiu: singurătatea este un factor de risc care poate fi schimbat.

„Există diferite tipuri și surse de singurătate care pot afecta simptomele cognitive de-a lungul continuumului demenței”, a spus Luchetti. „Abordarea singurătății, promovând un sentiment de conexiune ar putea fi protector pentru sănătatea cognitivă mai târziu în viață.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel