Sari la conținut

Utilizarea pe termen lung a paracetamolului crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral

Paracetamol
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Efectele negative ale paracetamolului

Utilizarea pe termen lung a paracetamolului crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Edinburgh.

Poate paracetamolul să crească cu adevărat riscul de atac de cord și accident vascular cerebral? Am citit multe că acest medicament poate fi dăunător, dar este prima dată când aud de consecințe atât de grave.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit o legătură între administrarea de paracetamol și riscuri suplimentare de atac cardiovascular și accident vascular cerebral.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că paracetamolul luat de mulți oameni ar putea crește probabilitatea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Nu este vorba de utilizarea pe termen scurt a medicamentului în caz de durere de cap sau febră.

Paracetamolul poate să crească tensiunea arterială

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Efectele negative ale paracetamolului

Este riscant să luați medicamentul în mod regulat, pe o perioadă lungă de timp, ceea ce fac adesea persoanele cu durere cronică. Studiul a arătat că în astfel de condiții, paracetamolul poate să crească tensiunea arterială, ceea ce crește riscul unui accident cardiovascular.

Autorii studiului au descoperit că patru zile de administrarea acestui medicament pot provoca o creștere semnificativă a tensiunii arteriale. Analiza a arătat că aportul de aproximativ 4 grame pe zi poate crește acest risc pentru o persoană cu 20%.

Această concluzie a fost făcută pe baza unor studii cu participarea a 110 persoane. Oamenii de știință cred că persoanele cu tulburări cardiovasculare preexistente pot fi deosebit de sensibile la efectele paracetamolului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel