Sari la conținut

Când se schimbă ceasurile pentru ora de iarnă în această toamnă. Cum dăm ceasurile

ora de iarna
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Trecerea la ora de iarna

Când se schimbă ceasurile pentru ora de iarnă în România în această toamnă? Statele americane care aplică schimbarea de oră iarnă-vară își dau ceasul cu o oră înapoi în prima duminică a lunii noiembrie a fiecărui an pentru ora de iarnă. Ora de vară începe în a doua duminică a lunii martie, când ceasul se dă înainte cu o oră.

Hawaii și zone din Arizona nu aplică ora de vară. La fel teritoriile Samoa Americană, Guam, Insulele Mariane de Nord, Puerto Rico și Insulele Virgine.

 

Când se schimbă ceasurile pentru ora de iarnă se câștigă sau se pierde o oră?

Când trecem de la ora de vară la ora de iarnă, dăm ceasul înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că vom câștiga o oră de somn. Și pierdem o oră când trecem la ora de vară.

In România, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună, se trece la ora de iarnă 2024. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.

 

De ce este, încă, valabilă ora de vară

 

Scopul orei de vară este de a asigura mai multe ore într-o zi din mai multe motive. În primul rând, pentru a economisi energie. Au fost aduse argumente conform cărora mai multe ore de lumină în timpul zilei aduc beneficii siguranței și sănătății publice.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în SUA în 1918, în timpul Primului Război Mondial și era cunoscută drept „ora războiului”. A fost abandonată după Marea Conflagrație, deoarece s-a considerat că nu trebuie continuat.

Ora de vară, așa cum o cunoaștem astăzi, a început în SUA odată cu Uniform Time Act din 1966. A început în ultima duminică a lunii aprilie și s-a încheiat în ultima duminică a lunii octombrie.

În 2005, s-a modificat și a început în a doua duminică a lunii martie și prima duminică a lunii noiembrie, așa cum este astăzi.

Potrivit Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, ora Europei Centrale este ora fusului 1 şi ora Europei Orientale este ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Ce a constatat un studiu al  Departamentului de Energie când se schimbă ceasurile pentru ora de iarnă

 

Un studiu al Departamentului de Energie a constatat că cele patru săptămâni suplimentare ale schimbării orei de vară au economisit în SUA aproximativ 0,5% din energia electrică totală. Așa s-au făcut economii la energie de 1,3 miliarde de kilowați-oră anual.

Au exista inițiative care prevăd ca să nu mai fie schimbată ora iarnă-vară. Sunshine Protection Act este o inițiativă ajunsă în Parlamentul SUA. Formulată în 2021 pentru a transforma ora de vară în noua oră standard permanentă, legea a trecut de Senatul SUA în 2022, dar nu a fost adoptată nici azi de Camera Reprezentanților, iar soarta ei este incertă.

 

Cum poate afecta schimbarea orei ritmul circadian

 

Schimbarea orei poate afecta ritmurile circadiene ale oamenilor. Este vorba de schimbările mentale, fizice și comportamentale pe care o persoană le poate experimenta în timpul unui ciclu de 24 de ore, cum ar fi nivelurile de oboseală, apetitul și temperatura corpului

Aceste procese pot fi modificate în funcție de modificările luminii și întunericului din mediul unei persoane.

Deși este doar o schimbare de timp de o oră, poate face o diferență mare față de nivelurile de întuneric observate de o persoană în timpul zilei.

Riscuri pentru sănătate: depresia, obezitatea, cancerul și atacurile de cord

Schimbarea orei care are loc toamna are ca rezultat o expunere mai mică la lumina dimineții și o expunere mai mare la lumina serii, deoarece somnul și programul de lucru al oamenilor rămân aceleași.

Oamenii de știință au descoperit că desincronizarea ceasurilor corporale, de două ori pe an, poate duce la o creștere a riscurilor pentru sănătate, cum ar fi depresia, obezitatea, cancerul și atacurile de cord.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel