Sari la conținut

Uraganul de categoria 3 Kirk se îndreaptă spre Europa! Ce țări vor fi lovite

Sursă foto: Severe Weather
Uraganul Kirk se îndreaptă către Europa

În plin sezon al uraganelor în Atlanticul de Nord, fostul uragan major Kirk este pe cale să accelereze peste ocean, transformându-se într-o furtună post-tropicală vastă, care va lovi Europa, conform prognozelor Severe Weather.

Se anticipează că uraganul Kirk va suferi o tranziție treptată spre o furtună extratropicală în aceste zile, în timp ce se îndreaptă către est, apropiindu-se de nordul Insulelor Azore.

Odată ce își va pierde caracteristicile tropicale, Kirk va continua să fie o furtună post-tropicală puternică, cu prognoze care indică faptul că va atinge nord-vestul Spaniei și Franța până miercuri și joi. Datorită originii sale tropicale, sistemul ar putea avea un impact sever asupra acestor regiuni și chiar mai departe, în Țările de Jos, Belgia și Germania.

În prezent, Kirk generează valuri masive care se extind departe de centrul său, propagându-se în Atlantic.

Uraganul Kirk se află în drum spre Europa, după ce a traversat Atlanticul de Nord

Joia trecută, la apogeul său, uraganul Kirk a înregistrat rafale de vânt de până la 230 km/h, devenind cel mai puternic uragan din această perioadă a anului de la uraganul Iota din 2020. Kirk este al treilea uragan din acest sezon atlantic care atinge categoriile 4-5, după Beryl și Helene.

Se estimează că uraganul Kirk va începe să slăbească progresiv până luni, urmând ca acesta să se transforme într-un ciclon extratropical și să se îndrepte către Europa.

Kirk este un ciclon tropical de mari dimensiuni, cu o presiune centrală de aproximativ 960 mbar și vânturi susținute de până la 200 km/h. Își menține încă forța de Categoria 3, cu vânturi de uragan care se extind până la 90 km de centrul său, iar cele de furtună tropicală până la 300 km. Se așteaptă ca sistemul să continue să slăbească până la începutul săptămânii viitoare, când va trece definitiv într-un ciclon extratropical puternic.

Pe măsură ce furtuna va avansa spre Europa, cantitățile de precipitații vor crește, fiind așteptate ploi abundente începând de miercuri în Europa de Vest.

Deși se așteaptă ca Kirk să devină o furtună post-tropicală, intensitatea sa va rămâne semnificativă, impactând nord-vestul Spaniei și coasta Franței miercuri.

Există, de asemenea, modele meteorologice care sugerează un potențial impact sever și în regiunea Benelux și Germania până joi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel