Sari la conținut

Nu cumpărați ustensile de bucătărie de această culoare – sunt periculoase

ustensile gatit
sursa foto pixabay

Paradoxal, urme de substanțe extrem de periculoase au fost găsite în materialele plastice reciclate, mai ecologice.

Plasticul negru ecologic, utilizat pentru ustensile de bucătărie, jucării pentru copii și tăvi de unică folosință pentru alimente, a fost testat ca fiind mai puțin sigur. S-a dovedit că ar putea conține concentrații periculoase de substanțe toxice care reduc puterea căldurii – compuși care sunt utilizați pentru prevenirea incendiilor.

Acest lucru a fost declarat de reprezentanții unei organizații științifice Toxic Future, citând rezultatele unui studiu comun cu oamenii de știință de la Universitatea Liberă din Amsterdam.

De ce se întâmplă acest lucru

Adevărul este că aceiași compuși ignifugi sunt adăugați în cutiile de plastic ale aparatelor electrocasnice pentru a proteja gadgeturile de foc. Atunci când televizoarele și telefoanele ajung la sfârșitul duratei lor de viață, acestea sunt trimise spre reciclare.

Și pentru că acești compuși nu ard, ei rămân în produse după prelucrare. Acest plastic este adesea folosit pentru aparatele de bucătărie și cutiile pentru alimente.

Ecologistul și coautorul studiului Megan Liu notează că, în cadrul studiului, compușii toxici au fost găsiți în 85% din probele de plastic negru.

Companiile continuă să utilizeze compuși refractari toxici în produsele electronice din plastic, iar acest lucru duce la efecte toxice neașteptate și inutile.

De ce este periculos un astfel de plastic?

Între timp, substanțele ignifuge sunt foarte nocive pentru organismul uman. Acestea pot provoca apariția unor boli ale sistemului endocrin, probleme de reproducere și chiar cancer. În plus, aceiași compuși pot afecta dezvoltarea copiilor mici.

Autorii studiului sunt deosebit de deranjați de faptul că un plastic atât de periculos este utilizat pentru ustensilele de bucătărie și jucării. Aceasta înseamnă că produsele fabricate din acest material sunt adesea utilizate de membrii celor mai vulnerabile grupuri – femeile și copiii.

Observați culoarea

În plus, concentrația de substanțe nocive în fiecare lingură sau cutie individuală poate varia. Cantitatea de compuși periculoși depinde de calitatea materiilor prime originale și de lot.

Recordul constatat în timpul studiului a fost de 22 de grame de substanțe periculoase pe kilogram de plastic.

Calitatea și materialul ustensilelor de bucătărie pot avea un impact enorm asupra sănătății dumneavoastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel