Sari la conținut

Dr. Mihail, despre alimente care cresc glicemia: Uite ce înseamnă o masă echilibrată

Glicemie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

În mod normal, glicemia trebuie să fie între 70 mg/dl și 120 mg/dl. Aceasta poate oscila pe parcursul zilei. Astfel, este bine să cunoaștem alimentele ce pot afecta nivelul de zahăr din sânge. Doctorul Mihail Pautov, Carmen Brumă și Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, au discutat despre produsele care au rolul de a crește glucoza serică din corp.

Alimente care cresc glicemia din corp

Sunt lucruri pe care le mâncăm în viața de zi cu zi, fără să știm că pot afecta nivelul de zahăr din sânge. Astfel de probleme pot duce la afecțiuni mult mai grave pe termen lung. Astfel, specialiștii recomandă să le ținem sub control prin sport și mese echilibrate.

Iată care sunt alimentele ce pot crește sau scade glucoza serică din organism, potrivit specialiștilor din platoul MediCOOL.

Pâinea albă, efecte negative asupra glicemiei

paine
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Pâinea albă este un produs care nu lipsește de pe masa românilor, însă aceasta are efecte negative asupra glicemiei dacă nu este mâncată cum trebuie. Ea poate fi înlocuită cu grisine, covrigei sau măcar cu o pâine integrală.

Atunci când ne dorim să consumăm pâine trebuie să apelăm și la alte produse care ne ajută să evităm creșterea glucozei din sânge. Astfel, specialiștii recomandă să mâncăm unt sau alte grăsimi când pe masă avem făinoase.

„Putem să adăugăm alimente care îi scad indicele glicemic, și anume absorbția. În momentul în care avem grăsime și proteină, atunci absorbția este mai lentă”, spune Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Și cartofii prăjiți afectează glicemia, având un indice glicemic de 110 – 115 mg/dl. Este recomandat să mâncăm salată și fibre cu acest fel de mâncare.

Pepenele galben, merele și strugurii par produse inofensive, însă influențează negativ nivelul zahărului din sânge. Pentru a ține sub control glicemia este indicat să mâncăm astfel de fructe cu brânză sau alte grăsimi.

De asemenea, și tortul sau dulciurile sunt alimente ce pot duce chiar la diabet când sunt consumate în exces. Astfel de produse ar trebui mâncate doar după masă.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel