Sari la conținut

Vlad Ciurea, despre fructul care mobilizează creierul și curăță celula nervoasă: Este formidabil!

Doctor Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Astenia de toamnă este o afecțiune destul de comună care apare pe măsură ce sezonul se schimbă, având la bază ajustările organismului la variațiile climatice. Potrivit profesorului dr. Vlad Ciurea, această stare nu este considerată periculoasă în sine, dar poate reprezenta un semnal de alarmă pentru persoanele predispose la tulburări afective, cum ar fi depresia .

Simptomele asteniei de toamnă includ:

– Stare de oboseală continuă
– Dureri de cap și stări contradictorii
– Nervozitate și melancolie
– Capacitate scăzută de concentrare
– Libido scăzut
– Insomnie sau nevoie de somn prelungit
– Tulburări alimentare, cum ar fi lipsa poftei de mâncare sau mâncat excesiv .

De obicei, această afecțiune poate fi ameliorată prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și o bună gestionare a stresului. Dacă simptomele persistă sau devin mai severe, este recomandat să se consulte un specialist.

Strugurele negru are resveratrol care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă

struguri negrii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

”Trebuie să ne intrăm în ritm, mai ales că acum temperatura ne ajută. Deci avem toate condițiile să ne punem în valoare puterea, puterea minții, puterea corpului și activitatea este obligatorie. Noi trebuie să fim un exemplu și pentru copiii noștri, pentru părinții noștri, să ducem casa înainte și societatea înainte.

În primul rând noi trebuie să trăim într-un mediu cât mai curat, deci să urmărim ca în jurul nostru să fie cât mai mult oxigen. Odată cu intrarea în toamnă, trebuie să facem tot ce este posibil ca în weekend-uri, când avem timp liber, să mergem spre zona Subcarpatică, pe zona de mânăstiri, și spre zona de acele superbe cultivări pe care le avem.

Adică să intrăm în grădinile românești care sunt pline de fructele de toamnă. Și când am spus fructe, ne gândim superbele pere, prune, merele, gutuile și celebrii struguri ai noștri. Știți că strugurele negru are resveratrol care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă, este formidabil”, spune renumitul neurochirurg.

Toamna trebuie privită ca o relaxare psihică și fizică

Toate legumele și fructele de toamnă ne dau viață. Am venit după o vară călduroasă, plină de caniculă, plină de închiderea vaselor, de ischemie. Acum trebuie să luăm apă curată, să luăm oxigen din pădurile care au mai rămas, să luăm lucruri cât mai proaspete. Toate acestea ne duc la o stare benefică. Este o plăcere, mai ales dacă prindem o toamnă să nu fie dură, să fie treptată, frumoasă. Este o plăcere, o plăcere pentru organism, plăcere pentru viață.

Și anotimpul de toamnă trebuie privit ca o plăcere, ca o relaxare și psihică și fizică. Și noi nu trebuie să cedăm activitatea, trebuie să ne gândim că tocmai suntem în plină activitate”, mai spune el.

Totul depinde de ”comanda de sus”

Potrivit acestuia, este foarte important însă să ne dorim să fim bine.

”Există în căpșorul nostru un mediator, un transmițător. Se numește dopamină, și dacă spun eu vreau, pornește ca un luptător și rupe rândurile lenei și mă duce înainte și trebuie să-mi impun prin dopamină să lucrez, să-mi fac treburile care sunt foarte importante. Toți avem treburi importante și trebuie să meargă creierașul nostru înainte și organismul după creieraș să funcționeze perfect. Deci se poate, dar depinde de comanda de sus”, susține profesorul.

Simptomele pot fi combătute

”Este adevărat, începând de la Bacovia încoace, starea de melancolie de care se spune este adevărată, dar trebuie să trecem de partea aceasta, să o învingem. Dacă într-o anumită zonă e mai mare melancolia, să evităm zonele respective, să căutăm măcar în weekend zonele care ne plac și care ne împing înainte. Lenea nu face bine deloc creierului și nu duce la nimic bun decât la băutură, la burtă, la mâncare multă. Lenea produce lene, deci mișcarea produce mișcarea. Un japonez celebru a zis mă mișc, deci exist, deci trebuie să existăm și noi”, mai spune el.

În ceea ce privește alimentația, aceasta este extrem de importantă pentru starea de bine pe care o avem.

”Toate alimentele de toamnă aduc energie. Nucile, strugurii și toate fructele care sunt în România…

Și un lichid cald și bun, cum este acea supică românească, este minunată”, a concluzionat prof. dr. Vlad Ciurea în  la Antena 3 CNN.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel