Sari la conținut

„Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”. Campanie de informare şi educaţie asupra normelor şi regulilor fundamentale de igienă orală la copii

Sursa foto: campania „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”

„Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”. Campanie de informare şi educaţie asupra normelor şi regulilor fundamentale de igienă orală la copii.

Proiectul „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși” este organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România și presupune o campanie de informare şi educaţie asupra normelor şi regulilor fundamentale de igienă orală la copiii de 5 – 12 ani din 12 localități din județul Constanța.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și vizează comunitățile din Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Ovidiu, Techirghiol, Năvodari, Cumpăna, Peștera, Pantelimon, Vulturu, M. Kogălniceanu și Tuzla.

Proiectul „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”, pentru copii între 5 și 12 ani

Practic, prin intermediul unui spectacol de teatru de păpuși cu durata de 35 de minute, copiii vor primi informații esențiale despre igiena orală și despre importanța tratării cariilor în stadiile incipiente, informații ce vor fi transmise către ei într-un mod artistic, interesant și atractiv și cu un limbaj adecvat vârstei lor.

campania „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”
Sursa foto: campania „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”

Spectacolul va fi prezentat de 30 de ori în cele 12 localități, în perioada 7 – 25 octombrie 2024. La finalul fiecărei reprezentații, reprezentanți ai Colegiului Medicilor Stomatologi din România vor susține prezentări interactive de 10 minute destinate informării privind importanței sănătății dentare și igienei alimentare și vor oferi tuturor copiilor prezenți în sală pliante care prezintă tehnicile corecte de periaj, cărticele de colorat cu tematică referitoare la igiena orală precum și mini-mostre de pastă de dinți.

Spectacolul este destinat copiilor, dar sunt bineveniți și părinții care doresc să fie informați cu privire la igiena dentară elementară.

Publicul țintă al proiectului este reprezentat de peste 2.500 de copii cu vârste de 5 – 12 ani și de aproximativ 300 de părinți, aparținători și cadre didactice. Valoarea totală a proiectului este de 278.500 lei (250.000 lei finanțare din partea Consiliului Județean Constanța și 28.500 lei contribuția proprie a beneficiarului).

 Studiul național privind starea de sănătate orală în România, rezultate alarmante

În iunie 2024, într-un cadru oficial, în prezența Prof. Dr. Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Prof. Florian Lixandru – Secretar de Stat în Ministerul Educației, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu–Cercel – președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Dr. Silvia Gatscher – reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România (C.M.S.R.) a prezentat Studiul național privind starea de sănătate orală în România.

Rezultatele studiului sunt alarmante:

  • 2 din 3 copii români au carii,
  • 40% dintre copii prezintă sângerări gingivale,
  • mai mult de jumătate dintre copii au placă dentară microbiană,
  • 1 din 3 copii prezintă anomalii ale dinților.

Întrucât studiul a relevat inclusiv faptul că în România în special educația privind igiena orală este deficitară, s-a stabilit un plan de măsuri privind educarea, informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor determinate de neglijarea sănătății orale, unul dintre deziderate fiind realizarea unui parteneriat social în acest scop.

În acest context, la conferință au fost invitați reprezentanți ai Asociației Culturale Georgiana Rusu, care au prezentat proiectul „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”.

În urma diseminării la nivel național a informațiilor despre proiectul de la Constanța, Organizația Mondială a Sănătății – România și reprezentanți ai Colegiului Medicilor Stomatologi și ai autorităților locale din teritoriu și-au manifestat dorința ca proiectul să fie itinerat anul viitor la nivel național.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel