Din cuprinsul articolului
Băutura alcoolică cel mai puțin dăunătoare pentru ficat. Este bine știu faptul că reducerea consumului de alcool este un pas bun în protejarea sănătății ficatului.
Există, însă, și cazuri când doriți să beți ocazional o băutură alcoolică. Un hepatolog sugerează că există o opțiune care ar putea face mai puține daune decât restul.
Un studiu din 2019 arată că alcoolul este un factor de risc major pentru bolile hepatice și în special pentru ciroza hepatică. Mulți medici și dieteticieni sunt de acord, încurajându-i pe cei dintre noi care se bucură de o băutură să reducă cantitatea de alcool pe care o consumăm.
„Mai puțin este cel mai bine, dar prea mult alcool de orice fel contribuie la bolile hepatice și la ciroza hepatică”, spune Melissa Prest, MS, RD și purtător de cuvânt al Academy of Nutrition and Dietetics.
Prest citează liniile directoare privind consumul de alcool de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC): „Doza recomandată este de nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați”, spune ea.
Hepatolog: Băutura alcoolică cel mai puțin dăunătoare pentru ficat
Nancy Reau, MD, director asociat al Solid Organ Transplantation and Section și șef al secției de hepatologie la Rush University Medical Center din Chicago, IL, adaugă:
„Există multe studii care arată că orice alcool de orice tip poate crește complicațiile legate de ficat. De asemenea, este dificil să cunoașteți riscul consumului de alcool atunci când aveți o altă boală hepatică, cum ar fi ficatul gras sau hepatita virală.”
Dar, spune dr. Reau, dacă renunțarea complet la alcool nu este destul de practică, există o alegere de băutură pe care ți-ar putea recomanda-o să o luați în considerare față de celelalte.
„Dacă aveți un ficat sănătos, s-a dovedit că vinul roșu are antioxidanți și ar putea afecta sănătatea ficatului dumneavoastră”, spune dr. Reau, potrivit thehealthy.com.
Care este avertismentul medicului hepatolog? „Moderația este foarte importantă. Încă trebuie să rămâneți în recomandările CDC pentru consumul de alcool în condiții de siguranță.”
Cine nu poate consuma alcool deloc
CDC recomandă ca următoarele categorii de persoane să nu consume alcool deloc:
- Femeile însărcinate sau care ar putea fi însărcinate.
- Persoane sub 21 de ani.
- Persoane cu anumite afecțiuni medicale sau care iau anumite medicamente care pot interacționa cu alcoolul.
- Persoane care se recuperează după o tulburare de consum de alcool sau care nu pot controla cantitatea pe care o beau.
De asemenea, CDC recomandă femeilor care alăptează să discute cu furnizorii lor de asistență medicală dacă ar trebui să bea alcool.