Sari la conținut

Se verifică pensiile. Românii care trebuie să dea banii înapoi

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv
Ministrul Muncii, despre noua lege a pensiilor

Casa Națională de Pensii va verifica toate cele 4,6 milioane de decizii de pensionare, după recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Această revizuire vizează identificarea erorilor, iar pensionarii care au cerut recalcularea vor avea prioritate.

Este posibil ca unii pensionari să fie nevoiți să returneze sumele primite în plus, datorită posibilelor greșeli în procesul de recalculare, notează EVZ. Mulți pensionari și-au exprimat nemulțumirea față de noile decizii primite.

Noua lege a pensiilor a adus creșteri de venit pentru peste 80% dintre pensionarii din România, însă, cu toate acestea, au existat numeroase nemulțumiri. Aproximativ 60.000 de pensionari au solicitat explicații în urma recalculării din septembrie, conform datelor oferite de Casa Națională de Pensii, dar doar 3.000 de cereri au fost confirmate ca având erori.

„Mi-a venit acasă hârtia, însă fără nicio mărire, niciun leu. Și alții care au mai puțin decât mine aproape cu un an la 27 de ani și șapte luni și la 27 de ani, le-a venit 4-5 milioane. Care-i chestia? Nu știu.”/ „Soțul contestă decizia de pensionare, că nu i-a recalculat-o bine. I-au dat cuponul fără mărire.”/„Am muncit, am alergat 42 de ani după autobuz să mergem la serviciu. Alergăm și după bani acum că sunt banii noștri. Asta e situația.”, sunt mărturisirile făcute de trei pensionari, potrivit Antena 3 CNN.

pensie
Sursă foto: Getty Images

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile vor fi majorate, conform anunțului făcut de Ministerul Muncii. Toți pensionarii din România vor beneficia de această creștere, care va fi ajustată în funcție de inflație și câștigul salarial mediu brut. Această măsură este menită să sprijine veniturile pensionarilor și să mențină puterea de cumpărare în contextul economic actual.

Pentru cei care primesc indemnizația minimă socială, în anul 2024 aceasta va rămâne la nivelul de 1281 de lei, indiferent de recalculare, iar în 2025 aceștia vor beneficia de majorarea aplicată pe baza inflației. De asemenea, pensionarii care primesc sume mai mari vor vedea o creștere calculată conform formulei stabilite de lege, care include inflația și 50% din câștigul salarial mediu brut.

Noua lege a pensiilor, ce include un mecanism clar și predictibil de ajustare anuală a veniturilor, urmărește să asigure echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii. Această reformă continuă procesul de îmbunătățire a situației pensionarilor, oferindu-le un cadru legislativ stabil pentru creșterea veniturilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel