Sari la conținut

Noi alerte de la ANM! Vine acum, cu adevărat, CICLONUL?

prognoza meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alertă meteo

ANM a emis o informare meteo de ploi în jumătatea de vest și în centrul țării până duminică. De asemenea, vântul va avea intensificări.

Conferențiarul universitar Lucian Sfîcă, doctor în meteorologie și climatologie – cel care a contestat existenţa ciclonului Ashley care a pus pe jar autorităţile săptămâna trecută – susține că un nou fenomen meteo de data aceasta destul de priculos ar putea provoca noi probleme în zonele deja afectate din estul țării.

Expert: „Va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic”

„După o scurtă pauză de vreme stabilă, ultimele zile ale săptămânii aduc un nou episod de precipitații în România. (…) De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei.

Ciclon mediteranean adevărat!

Îl vedeți botezat din sursă germană (Finny) și italiană (Cassandra). Un ciclon mediteranean autentic (…) O sursă de bază pentru aportul de apă din precipitațiile din România”, a scris, pe Facebook conferențiarul universitar Lucian Sfică, doctor în meteorologi și climatologie.

Potrivit specialistului ieșean, ideal ar fi ca valul de precipitații adus de ciclon să se manifeste în Oltenia, pentru ca zona cea mai aridă a țării să primească necesarele cantități de precipitații pentru anularea deficitului de apă din sol.

„Evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice”, a precizat Lucian Sfîcă.

Doctorul în meteorologie de la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași a criticat în termeni duri existența „ciclonului Ashley”, despre care a afirmat că „este o găselniță pur românească și că există un risc major de decredibilizare a meteorologie”.

Alertă meteo de la ANM

ANM a emis o alertă meteo pentru intervalul 3 octombrie, ora 21 – 07 octombrie, ora 10 de ploi moderate cantitativ.

”Din seara zilei de joi (03 octombrie) și până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei.

Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului.

Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel