Sari la conținut

Legătura neașteptată între astm și diabet. STUDIU

diabet
Sursă foto: GETTY Images
Suc pentru diabetici

Persoanele cu diabet de tip 2 (T2D) sunt mai susceptibile de a dezvolta astm – și invers, conform unei analize a datelor referitoare la 17 milioane de persoane, prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) de la Madrid, Spania (9-13 septembrie).

Rezultatele studiului, realizat de cercetători din Taiwan, subliniază importanța depistării astmului atunci când T2D este diagnosticat și a T2D atunci când astmul este diagnosticat.

„Ratele globale ale astmului și ale diabetului de tip 2, ambele fiind probleme comune de sănătate, sunt în creștere”, spune Dr. Nam Nguyen, de la Colegiul de Medicină, Universitatea de Medicină din Taipei, Taipei, Taiwan, care a condus cercetarea, citat de NewsMedical.

Concluziile au rezultat în urma unei meta-analize ce a cuprins 17 milioane de persoane din 14 studii efectuate în Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Statele Unite, Coreea, Singapore, China și Israel.

Legătura neașteptată între astm și diabet

Oamenii de știință au descoperit că diabeticii de tip 2 sunt cu 83% mai predispuși să dezvolte astm, comparativ cu persoanele care nu sufereau de diabet.

Iar relația funcționează și invers: persoanele cu astm sunt cu 28% mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2. În plus, severitatea astmului unei persoane a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare de diabet.

O analiză suplimentară a arătat că afecțiuni precum hipertensiunea arterială și dislipidemia (niveluri anormale de grăsimi în sânge) sunt asociate cu un risc crescut atât de astm, cât și de diabet zaharat de tip 2.

Cercetările arată că astmul și diabetul ar putea avea aceleași cauze de bază sau ar putea avea factori în comun, au mai declarat cercetătorii.

„Constatările noastre au implicații importante pentru practica clinică. În primul rând, această relație subliniază necesitatea unei mai mari conștientizări în rândul pacienților cu diabet de tip 2 sau astm și al furnizorilor lor de asistență medicală.

În al doilea rând, ar trebui luate în considerare strategii preventive pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 la persoanele cu astm. De exemplu, depistarea și abordarea prediabetului la pacienții cu astm prompt înainte ca acesta să se transforme în diabet de tip 2 sau gestionarea cu atenție a utilizării corticosteroizilor sistemici, care nu numai că pot provoca hiperglicemie temporară, dar sunt, de asemenea, legate de un risc crescut de diabet de tip 2.

În plus, potențialele căi mecanistice comune între astm și T2D propuse de studiul nostru oferă un nou cadru de cercetare”, a subliniat Dr. Nam Nguyen, Colegiul de Medicină, Universitatea de Medicină Taipei, Taipei, Taiwan.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel